Kosovski autobusi zadržani na ulazima u Srbiju

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova pozvalo je građane da ne putuju kroz Srbiju.

Sekretar kosovskog Ureda za vezu u Srbiji ustvrdio je kako srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći 'blokiraju' najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama na prijelazu Batrovci (Borut Zivulovic / Reuters / Ilustracija)

Srbijanski MUP odbacio je u srijedu kao neutemeljene navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdivši da je “u toku pojačana kontrola svih putnika” na graničnim prijelazima i da je riječ o “sigurnosnim provjerama”.

Sekretar kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli ustvrdio je ranije danas kako srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći “blokiraju” najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci.

Haxholli je ocijenio da ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja “znak osvete i apsurdne nervoze” službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, javio je Radio Slobodna Europa.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova pozvalo je građane da ne putuju kroz Srbiju.

Haxholl tvrdi kako je blokiranje više od 300 građana flagrantno kršenje, ne samo briselskih sporazuma već i temeljnih ljudskih prava zagarantovanih svim međunarodnim konvencijama.

“Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje da je to naređenje iz Beograda”, kazao je Haxholl te dodao da će otići do graničnog prelaza Srbije i Hrvatske kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.

Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Evrope

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u utorak u Strasbourgu preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Srbiju koja ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojom teritorijom.

Kosovo i Srbija potpisali su u aprilu 2013. godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Kosovo insistira na priznanju, što Srbija kategorički odbacuje.

Prijedlog za prijem Kosova u Vijeće Evrope naći će se na dnevnom redu sastanka Odbora ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja u Strasbourgu kada bi trebala biti donesena konačna odluka i to dvotrećinskom većinom ministara.

Predsjednik Kosovske komisije za nestale Andin Hoti izjavio je ranije da će članstvo u Vijeću Evrope otvoriti put Kosovu da tuži Srbiju za počinjene zločine.

Izvor: Agencije