Snježne padavine nakon rekordno visokih temperatura: Sličan scenario i naredne sedmice

Temperatura zraka izmjerena u jutarnjim satima pokazuje drastične promjene u odnosu na jučerašnjih 27 stepeni.

Djelimično smanjenje naoblake i postepeni prestanak padavina očekuje se krajem dana i u večernjim satima (Al Jazeera)

Prethodnih dana temperature zraka u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, pomalo su bile nestvarne i često su prelazile 30 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Jednako su bile nestvarne i najave o drastičnim vremenskim razlikama koje su nas dočekale jutros, a to je pad temperature za gotovo 20 stepeni, pa čak i sniježni pokrivač. Meteorolog Ibrahim Hadžismajlović za Al Jazeeru potvrđuje da su oba ekstrema zapravo realnost.

“Nagle promjene temperature zraka nisu novost. Svjedoci smo i ranijih godina da se slično dešavalo. Bilo je perioda da su temperature zraka bile veoma visoke, pa su nakon dan ili dva uslijedila zahlađenja. Taj scenario nije isključen i u narednim godinama, ali i do kraja ovog mjeseca.”

Povratak na ljetne temperature

Naglašava da se trenutne padavine polako odmiču prema istoku zemlje što će tokom dana doprinijeti povećanju temperature zraka.

“Što se tiče vremenskih prilika za sutra, nešto lokalnih pljuskova je moguće širom Bosne i Hercegovine, a u petak se uglavnom očekuje da će dan proteći bez padavina. U višim područjima centralne i istočne Bosne bit će slabijih padavina, dok se u subotu tokom noći i u nedjelju očekuje nešto niža temperatura u odnosu na prethodne dane kada bi trebala da bude između 8 i 14 stepeni, a na jugu zemlje 18. Dnevna temperatura zraka će u nedjelju već na jugu zemlje biti i do 13 stepeni Celzijusa, a nakon toga opet su temperature u porastu.”

Prema njegovim riječima, modeli za mjerenje daju sličan scenarij i za sljedeću sedmicu.

“Pratimo situaciju i na vrijeme će građani biti upućeni o promjenama. Nagle promjene bit će zastupljene i tokom naredne sedmice. Ubrzo se vraćamo na toplije vrijeme.”

U Bosni i Hercegovini jutros je zabilježeno pretežno oblačno vrijeme. U nižim dijelovima Bosne pada kiša ili susnježica, dok u višim krajevima pada i snijeg. U sjevernim i zapadnim područjima Hercegovine se, također, očekuju padavine.

Temperatura zraka izmjerena u jutarnjim satima pokazuje drastične promjene u odnosu na jučerašnjih 27 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 930 hPa, što je za 10 hPa više od normalnog i polako raste (Al Jazeera)

Najniže temperature su zabilježene na Bjelašnici i Ivan-Sedlu -1 stepen, zatim slijedi Tuzla s 0 stepeni, dok su u Bijeljini, Bugojnu, Drvaru, Livnu, Srebrenici, Zenici i Neumu zabilježene nešto više temeperature do 13 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 930 hPa, što je za 10 hPa više od normalnog i polako raste.

Djelimično smanjenje naoblake i postepeni prestanak padavina očekuje se krajem dana i u večernjim satima. Dnevna temperatura zraka kreće se 3 do 9, na jugu zemlje do 14 stepeni Celzijusa.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da građani zbog očekivanih obilnih padavina budu u pripravnosti zaštititi i svoju imovinu.

Savjetuje se i slojevito oblačenje odjeće od prirodnih materijala i ograničeni boravak na otvorenom (Al Jazeera)

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški su uslovi za vožnju usljed smanjenja vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila zbog susnježice na cestama”, naveli su.

U Hrvatskoj pad temperature za 20 stepeni

U Hrvatsku je, također, stigla značajna promjena vremena.

U Zagrebu su temperature u posljednja 24 sata pale za nevjerovatnih 20 stepeni Celzijusa. Jučer, u 14 sati, termometar je pokazivao 27 stepeni, dok je danas samo sedam stepeni.

Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

DHMZ je zbog ovih razlika izdao posebno upozorenje za određene regije.

U Zagrebu su temperature u posljednja 24 sata pale za nevjerovatnih 20 stepeni Celzijusa (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Uz osjetno zahladnjenje kiša će ponajprije u gorju prelaziti u snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača u Gorskoj Hrvatskoj, navodi DHMZ u svojoj prognozi.

Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura između 19 i 25 stepeni Celzijusa, u drugom dijelu dana očekuje se osjetno zahlađenje.

“Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jednih od najtoplijih veljača i ožujaka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj. Naime danas će na vrijeme u našim krajevima sve jače utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada, s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C”, upozorili su iz DHMZ-a.

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona na sjeveru Italije čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tokom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Snažno nevrijeme u Srbiji

Hladni front iz Slovenije i Hrvatske, stigao je jučer u Srbiju, donoseći sa sobom dramatično snižavanje temperature.

Tako je s jučerašnjih 27 stepeni, jutarnja temperatura pala na 7 do 8 stepeni u Beogradu.

Stanje na sjeverozapadu Vojvodine pogoršano je zbog prašinske oluje. Bilježe se pljuskovi praćeni grmljavinom i olujnim vjetrom, javljaju srbijanski mediji.

U Nišu je pala najavljivana kiša koja nosi saharski pijesak, poznata kao “prljava kiša”. Iako je kiša jedva nakvasila tlo, ostaci su bili vidljivi na površini pojedinih automobila u većim gradovima.

Uzimajući u obzir najavljene izražene promjene vremena, hidrometeorološki zavodi savjetuju da je zbog mogućih opasnosti, potrebno preduzeti i određene mjere opreza. Preporučuje se da se redovno prate meteorološka upozorenja i informacije o stanju na putevima kako bi se izbjegli potencijalni problemi.

Ako imate planirano putovanje, važno je provjeriti uslove saobraćajnica, moguće zatvorene ili oštećene ceste, kao i promjene u rasporedu javnog prijevoza. Posebna pažnja treba se posvetiti brzini kretanja vozila i održavanju sigurnosne udaljenosti.

“Slijedeći ove savjete, bit ćete dobro pripremljeni za nepredviđene situacije i smanjiti rizik od nesreća”, dodaje se u saopćenjima.

Preporučuje se i slojevito oblačenje odjeće od prirodnih materijala i ograničeni boravak na otvorenom.

Hronični bolesnici se suočavaju s teškoćama u prilagođavanju ovim promjenama, što često rezultira pospanošću, glavoboljom te naglim skokovima ili padovima krvnog pritiska.

Talas zahlađenja se širi nevjerovatnom brzinom, izazivajući iznenadne promjene vremenskih uslova i stvarajući izazove za ljude širom zemlje. Nagli preokret vremenskih prilika zahtijeva oprez i prilagođavanje kako bi se omogućila sigurnost svih koji su pogođeni ovim ekstremnim vremenskim uvjetima.

Izvor: Al Jazeera i agencije