Umro Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar

Član KPJ-a od 1939, učesnik Drugog svjetskog rata, jedan od osnivača HDZ-a i vršitelj brojnih državnih dužnosti preminuo u 105. godini.

Josip Manolić rođen je 22. martu 1920. godine u Kalinovcu (Marko Lukunic/PIXSELL)

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, umro je u ponedjeljak ujutro u 105. godini, a tu je vijesti za medije potvrdila njegova kćerka Zrinka, prenosi agencija Hina.

Josip Manolić rođen je 22. martu 1920. godine u Kalinovcu, mjestu koje se nalazi nedaleko od Bjelovara na sjeveru Hrvatske.

Bio je član Komunističke partije Jugoslavije od 1939. godine, u antifašističkom je ratu učestvovao od 1941, a nakon Drugog svjetskog rata bavio se unutrašnjim poslovima. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960.

Osnivanje i razlaz s HDZ-om

Bio je, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1989. i borio se za formiranje nezavisne i suverene hrvatske države.

Franjo Tuđman (desno), Stipe Mesić (u sredini) i Josip Manolić (lijevo) razgovaraju u jesen 1990. godine (Reuters)

Bio je i prvi predsjednik njenog Izvršnog odbora, potom u periodu 1990 – 1993. potpredsjednik HDZ-a.

Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru Republike Hrvatske. Bio je potpredsjednik državnog Predsjedništva (1990), predsjednik Vlade (1990 – 1991), predsjednik Kriznog stožera RH te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991 – 1993).

No, 1994. godine razišao se s HDZ-om i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik.

Pitanje rata u BiH

U intervjuu za hrvatski Večernji list 2016. godine naveo je kako je vrhunac razilaženja s Tuđmanom bio na pitanju Bosne i Hercegovine, odnosno sukoba s Armijom Republike BiH.

“Da, to je bila točka razilaženja. Ta struja u BiH, naši Hercegovci, oni su nas stalno vukli na jednu poziciju koju ni svijet nije mogao prihvatiti kao ni mi, u sukob s muslimanima. Taj sukob nama nije trebao jer je naš glavni neprijatelj bila Miloševićeva Srbija i JNA, i nismo trebali trećeg protivnika”, kazao je tada.

Manolić je svjedočio i na Haškom sudu kao svjedok Tužiteljstva u procesu protiv šestorice bivših čelnika samozvane HR Herceg-Bosne.

Objavio je 2015. godine autobiografsku knjigu “Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”.

Izvor: Agencije