Presude UN-a o genocidu u Srebrenici ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva

Pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Bećirović je naveo kako je Vučić „očito nervozan jer cijeli civilizirani svijet shvata njegovu manipulantsku strategiju i taktiku“ (REUTERS/ Amel Emric)

Nakon što je najavljeno da će Generalna skupština UN-a razmatrati prijedlog rezolucijom kojom se podsjeća na genocid koji su u bosanskohercegovačkom gradu jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i za koji su izrečene brojne presude na međunarodnim sudovima, ne prestaju nervozne reakcije iz Beograda. Posebno je oštre uvrede izrekao predsjednik Srbije Aleksanadar Vučić na račun predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Drugog maja će se na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a naći izvještaj generalnog sekretara posvećen izgradnji kulture mira odnosno “promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i saradnje”.

U okviru te tačke očekuje se i rasprava o rezoluciji povodom 29. godišnjice zločina u Srebrenici gdje je 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Taj je masakr u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.

Formalni inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a njima se pridružilo još 15 uglavnom najutjecajnijih zapadnih država te Turska koje sada zajednički stoje iza tog dokumenta koji je u formi prijedloga upućen na raspravu. Od država regije u predlaganje rezolucije uključila se Slovenija, a danas se kao kosponzor pridružila i Francuska.

Vučićev sastanak sa Dodikom

Vučić je sinoć, nakon sastanka sa rukovodstvom bh. entiteta Republike Srpske na čijem je čelu bio Milorad Dodik, istakao kako će se Srbija nevojnim, političkim sredstvima suprotstaviti svim NATO državama od Turske do Njemačke, prenio je Tanjug.

“I tih dana pozvaćemo sve naše građane, i Srbije i Srpske, i sve Srbe, svuda gdegod da žive, na svakom mestu, da istaknu naše zastave, naša nacionalna obeležja. Dan kasnije, pošto nas proglase za genocidni narod, ćemo da istaknemo naša nacionalna obeležija, našu najlepšu trobojku. I da im pokažemo da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da se ruše, ma koliko se trudili”, poručio je on, a potom je komentirao raniji istup Bećirovića:

„I onom lažovu i falsifikatoru što je pisao knjige protiv Srba, Bećiroviću da poručim samo jednu stvar, pošto se danas pravio pametan pa rekao nije problem u Dodiku nego u Vučiću. Hvala ti na tome. I ne znaš kakav si mi kompliment dao. Ja tebi taj kompliment ne mogu da dam. Jer ti si niko i ništa. Ne radiš ovo ti, ovo rade Nemci, Englezi i neki drugi. A ti si niko i ništa. Kao što si uvek je bio, sem sitnog lažova i falsifikatora”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je govorio o riječima čelnika bh. Predsjedništva koji je na Facebooku napisao kako „glavni problem u BiH nije Dodik nego Vučić“,

„Posljednjih sedmica i mjeseci, domaća i regionalna javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića. On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Dodik nego je Vučić. Stoga bi se međunarodni zvaničnici morali zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku. Morao bi početi poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari“, naveo je on.

“Moja poruka mu je da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe pravila”.

Šešeljev saradnik i Miloševićev ministar

Danas je predsjedavajući Predsjedništva BiH, također na Facebooku, odgovorio Vučiću i proučio mu kako „Šešeljev saradnik i Miloševićev ministar informiranja ne može nikome držati lekcije“.

„Pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. To su sudske presude koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Najviši sudovi UN-a su donijeli pravosnažne presude i to nikakvi politički spinovi predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ne mogu izbrisati. Kao predsjednik države koja je članica UN-a, on ima obavezu da poštuje presude sudova UN-a.“

Potom je naveo kako je Vučić „očito nervozan jer cijeli civilizirani svijet shvata njegovu manipulantsku strategiju i taktiku“.

„Ne zaboravimo, riječ je o najbližem decenijskom saradniku presuđenog zločinca Vojislava Šešelja, učesniku u varvarskoj opsadi Sarajeva i autoru mračne izjave ‘za jednog Srbina, ubit ćemo 100 Muslimana’. On je posljednja osoba koja može držati lekcije bilo kome u regiji. Moje zalaganje za civilizacijske vrijednosti, istinu i pravdu, a koje je zasnovano na činjenicama i argumentima, ne može niko zaustaviti uvredama i neistinama.“

Na kraju je dodao kako je predsjednik Srbije „još jednom pokazao da je retoriku mijenjao, ali suštinsku politiku nikada nije“.

„Za razliku od njega, nastavljam još snažnije zalaganje za poštivanje elementarnih normi međunarodnog prava i civilizacijskih vrijednosti“, napisao je Bećirović u reakciji na sinoćnji Vučićev govor.

Izvor: Al Jazeera i agencije