Opozicija u Srbiji traži istovremene lokalne i beogradske izbore

Kako navode, trebalo bi obustaviti sve započete radnje na pripremi junskih izbora, te pristupiti izmjeni zakona kako bi se izborni uvjeti uskladili s preporukama posmatračke misije.

Pogled iz zraka na demonstracije opozicije u Beogradu nakon izbora 30. decembra 2023. (REUTERS/ Feđa Grulović)

Koalicija “Srbija protiv nasilja” poslala je predsjednici Skupštine Srbije Ani Brnabić prijedlog za provedbu preporuka posmatračke misije OSCE-a za poboljšanje izbornih uvjeta.

Traže da se beogradski, koji su raspisani za 2. juni, održe s ostalim lokalnim izborima. Kako navode, trebalo bi obustaviti sve započete radnje na pripremi junskih izbora, te pristupiti izmjeni zakona kako bi se izborni uvjeti uskladili s preporukama posmatračke misije.

Predlažu formiranje komisije koja bi vršila uvid, reviziju i kontrolu biračkog spiska, kao i ravnopravnu zastupljenost svih političkih aktera na javnim servisima.

Dio opozicije već je najavio da će bojkotirati izbore u junu, jer od decembarskih, za koje tvrde da su pokradeni, nisu poboljšani izborni uvjeti.

Dijalog o 25 preporuka

Kako navodi agencija Hina, vlast i opozicija dan ranije nisu uspjeli usaglasiti rješenja koja su poslije spornih izbora u decembru prošle godine u 25 preporuka predložili posmatrači međunarodne misije OSCE-a kako bi se ostvarili uvjeti za transparentan i pošten izborni proces.

Dijalogu o primjeni preporuka misije ODIHR-a za izmjene izbornih uvjeta jučer su prisustvovali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država, te šefovi misija Evropske unije i OSCE-a u Srbiji, što je dio desničarske opozicije danas nazvao “ponižavanjem Parlamenta”, a diplomate “kolonijalnim upravnicima”.

Vlast je raspisala nove izbore u Beogradu za 2. juna nakon što, uprkos tijesnoj pobjedi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na izborima, za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, SNS nije uspio formirati većinu u Gradskoj skupštini.

Opozicija tvrdi kako ni novi izbori neće biti pošteni ukoliko se ne primijene ključne preporuke ODIHR-a – uspostava ažuriranog popisa birača, omogućavanje ravnomjernog pristupa opozicije u medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu (RTS).

Izvor: Agencije