Policija i dalje traga za tijelom ubijene djevojčice Danke Ilić

Potraga za tijelom djevojčice se nastavlja na području sela Zlot, kanjonu obližnje rijeke i špilje, ali za sada bez rezultata i novih saznanja. 

Tužilaštvo je saopćilo da je jedan od osmnjičenih priznao zločin, dok se drugo lice u ovom slučaju branilo šutnjom (Rade Prelić/Tanjug)

Policija i istražitelji u Srbiji ni tri sedmice nakon nestanka i ubistva dvogodišnje djevojčice Danke Ilić ne uspijevaju od dvojice uhapšenih saznati gdje su sakrili njeno tijelo.

Nestanak djevojčice prijavljen je 26. marta, a ispostavilo se da je bila žrtva saobraćajne nesreće, ali i zločina dvojice počinitelja koji su njeno tijelo prebacili na divlju deponiju. Policija sumnja da je tijelo jedan od osumnjičenih naknadno prebacio na drugu lokaciju, prenosi Hina.

Poslije desetodnevne istrage uhapšena su dvojica radnika komunalnog poduzeća iz Bora i priznala su krivicu jer je utvrđeno da su službenim automobilom “fiat panda” udarili djevojčicu nedaleko od dvorišta iz kojeg je izašla, a potom je stavili u gepek, odvezli na deponiju i ostavili tijelo.

Tužilaštvo je saopćilo da je jedan od osmnjičenih priznao zločin, dok se drugi branio šutnjom. Potom su uhapšeni otac i brat jednog od osumnjičnog zbog sumnje da su pomogli da se tijelo premjesti na policiji još nepoznatu lokaciju.

Brat osumnjičenog za ubistvo u međuvremenu je preminuo u Policijskoj upravi u Boru. Tužilaštvo je ranije saopćilo kako je donijelo i naredbu za obdukciju koja je povjerena Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Ocu osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić određen je pritvor u trajanju do 30 dana, saopćilo je u nedjelju Više javno tužilaštvo u Zaječaru, prenosi Tanjug, zbog opanosti da bi mogao uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze ili tragove krivičnog djela – teško ubistvo, ili uticati na svjedoke.

Pretraga na više lokacija

Više desetina pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova uz korištenje najsavremenije opreme posljednjih dana nastavilo je pretraživanje i Lazareve pećine, koja se nalazi oko tri kilometara od sela Zlot u kojem živi jedan od osumnjičenih, Lazarev kanjon kao i cjelokupno područje duž Zlotske rijeke.

Policija je također ranije pregledala dvorišta komšija i okolne bunare, a u selu Zlot, ispred kuće osumnjičenog za ubistvo djevojčice, bili su dovezeni i cisterna za pražnjenje septičke jame kao i bager.

U danu kad je prijavljen nestanak djevojčice 26. marta, u Srbiji je prvi put aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”, a u potragu se nekoliko dana kasnije uključio i Interpol.

To se desilo kada je objavljena videosnimka s tramvajske stanice u centru Beča u subotu 30. marta, na kojem se sa dvije žene vidi djevojčica slična Danki Ilić, pa se u istragu uključila i austrijska policija, ali se ispostavilo da je riječ samo o sličnosti, o čemu je ranije policija Beča službeno izvijestila MUP Srbije.

Izvor: Agencije