Ambasadori EU-a podržali viznu liberalizaciju za Srbe s Kosova

Srbima s Kosova, koji posjeduju pasoše Srbija, i dalje treba viza za ulazak u EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani Kosova, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije (Arnd Wiegmann/Reuters)

Ambasadori država članica Evropske unije podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srbijanskih pasoša s Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, objavio je Tanjug, pozivajući se na Vijeće EU-a.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), glavno pripremno tijelo Vijeća EU-a, saglasio se sa prijedlogom Evropskog parlamenta i Vijeća EU-a o izmjenama uredbe za nosioce srbijanskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

To se navodi u pismu koje je predsjedavajući Corepera Willem Van de Voorde uputio predsjedavajućem Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Juanu Fernandu Lopezu Aguilaru.

U pismu se dodaje da, ukoliko EP usvoji svoj stav u prvom čitanju, Vijeće će odobriti stav EP-a i ti akti će biti usvojeni u formulaciji koja odgovara stavu EP-a.

Odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove usvojio je 9. aprila nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srbijanskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podnio zastupnik EP-a i izvjestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Isti režim za cijeli Balkan

Tom odlukom osigurava se da cijela regija zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je za Tanjug, nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka ljeta počne primjena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša i dodao da slijedi da EP potvrdi ovu odluku do kraja aprila na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu.

Posljednja plenarna sjednica EP-a trebala bi biti održana od 22. do 25. aprila u Strasbourgu, a potom bi o toj odluci trebalo da glasaju ministri u Vijeću EU-a.

Srbi sa Kosova, koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU-a nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani Kosova, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Izvor: Agencije