OSCE: Svaki četvrti Crnogorac vjeruje da im se neko miješa u izbore

U analizi se precizira da, među onima koji vjeruju da postoji miješanje, 23 posto smatra da to dolazi iz Srbije, 18,2 posto iz Evropske unije i 16,3 posto iz SAD-a.

Zabilježen je rast broja ispitanika koji veruju da se glasovi na izborima tačno i precizno broje (Boris Pejović / EPA-EFE)

Više od polovine građana, njih 52,9 posto, ne vjeruje ili nije sigurno da postoji miješanje trećih strana u izbore u Crnoj Gori, dok gotovo četvrtina (23,5 posto) vjeruje da miješanje postoji, pokazalo je istraživanje koje je naručila Misija Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE) u Crnoj Gori.

Istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u rad organa za sprovođenje izbora u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK), radio je Institut Damar na uzorku od 1.200 građana u 24 opštine, prenosi Tanjug.

U analizi se precizira da, među onima koji vjeruju da postoji miješanje, 23 posto smatra da to dolazi iz Srbije, 18,2 posto iz Evropske unije i 16,3 posto iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Rezultati istraživanja pokazuju da 17,2 posto ispitanika vjeruje da postoji miješanje kriminalnih grupa u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori, dok 10,7 posto ispitanika vjeruje da mediji vrše miješanje u organizovanju izbornih procesa”, precizirano je u analizi. Isto tako, ukupno 4,3 posto ispitanika misli da to miješanje dolazi iz Albanije, prenosi podgorička Pobjeda.

Problem izborne prevare

Zabilježen je rast broja ispitanika koji veruju da se glasovi na izborima tačno i precizno broje.

“Sa tvrdnjom da su uvjereni da se glasovi na izborima tačno i precizno broje saglasno je 64,4 posto ispitanika, dok je 2022. godine ovaj procenat iznosio 48,9 posto”, naveli su iz OSCE-a.

Visok procenat ispitanika (69 posto) vjeruje da je izborna prijevara (sve nepravilnosti koje mogu negativno uticati na rezultat izbora) problem u sprovođenju izbora.

Ovaj procenat je smanjen u odnosu na 2021. godinu, kada je iznosio 80,2 posto.

Izborna reforma

Iskustvo birača tokom glasanja varira – 31,3 posto je generalno zadovoljno, dok je 29,9 posto generalno nezadovoljno svojim iskustvom glasanja u Crnoj Gori.

“Manje od trećine (32,4 posto) vjeruje da je potrebna izborna reforma, dok gotovo polovina njih (46,5 posto) smatra da izborna reforma treba da bude sprovedena hitno.

Da Crnoj Gori nije potrebna izborna reforma vjeruje 27,7 posto ispitanika, dok 40 posto nema mišljenje o ovom pitanju, navedeno je u istraživanju.

Većina ispitanika (58,2 posto) vjeruje da su izbori u Crnoj Gori slobodni i fer, dok manje od trećine (28,6 posto) smatra da izbori nisu slobodni i fer.

Nezavisni stručnjaci

“U poređenju sa istraživanjem o povjerenju iz 2022. godine ova analiza pokazuje povećanje broja ispitanika koji izražavaju pozitivan stav prema izborima u Crnoj Gori, odnosno tada je taj procenat iznosio 47,2 posto”, navodi se u dokumentu.

Čak 60 posto ispitanika smatra da bi Državna izborna komisija trebalo biti sastavljena od nezavisnih stručnjaka, dok 10,1 posto misli da bi trebalo biti sastavljena od predstavnika političkih stranaka.

Nalazi sugerišu da čak 85,9 posto ispitanika vjeruje da rad DIK-a utiče na demokratsku prirodu izbornih procesa, kao i na javno povjerenje u izbore u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije