Schmidt najavio sastanak s Vučićem

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se na platformi X i najavio kako će njegov sljedeći sastanak biti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Schmidt najavio sastanak s Vučićem (Zvanična stranica Ureda visokog predstavnika u BiH OHR)

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) najavljeno je da će Christian Schmidt održati sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata s ciljem nastavka uloge Međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Sljedeći sastanak će biti s predsjednikom Srbije Vučićem”, objavili su iz OHR-a na platformi X.

U svom vanrednom obraćanju javnosti 29. marta Vučić je najavio da bi uskoro mogla biti usvojena rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim narodima. Taj grad je postao simbol tragičnih događaja koji su se odigrali 1995. godine, kada je izvršen genocid nad Bošnjacima.

Najava o rezoluciji ukazuje na važnost suočavanja s prošlošću i priznavanje zločina koji su se dogodili.

Predsjednik Vučić je ranije iznio svoja razmišljanja o velikom broju Bošnjaka koji žive u Srbiji, posebno se osvrnuvši na zločin u Srebrenici.

Međutim, izbjegao je da koristi riječ “genocid“, iako je to, prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, pravno priznata kvalifikacija za zločine počinjene u Srebrenici. Naveo je dva razloga za takav pristup. Prvo, smatrao je da je srpski narod kažnjen zbog svoje nezavisne politike i dodatnog pritiska zbog kosovskog pitanja. Drugo, htio je pokazati muslimanima da nema negativan stav prema njima.

Predsjednik je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija bude odgovorna za ratnu odštetu, navodeći da će dan poslije presude, na osnovu neobavezujuće presude, tražiti ratnu odštetu od Srbije.

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nedavno je objavio kako je odlučio izmijeniti Izborni zakon BiH.

Riječ je o tehničkim izmjenama zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, poručio je Schmidt na konferenciji za medije u Sarajevu.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnolgija, poput elektronskih brojača listića i videonadzora. Tim potezom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Visoki predstavnik je dodao kako biračima u BiH kroz nametanje izmjena izbornog zakona ujedno želi poslati poruku ohrabrenja da sudjeluju na izborima jer na njima neće biti nikakve diskriminacije. Pozvao je sve građane da na predstojećim, lokalnim izborima u BiH iskoriste svoje glasačko pravo i biraju svoje predstavnike “koji će ih voditi naprijed”.

Schmidt je još 19. decembra dao rok predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja prošle godine usvoje izmjene Izbornog zakona BiH te najavio da će, ako to ne urade, on nametnuti izmjene.

Izvor: Agencije