Crna Gora će ‘kralja kriptovaluta’ Do Kwona izručiti Južnoj Koreji

Američka molba za izručenjem Do Kwona odbijena je kao neosnovana, rekla je portparolka Višeg suda u Podgorici.

Do Kwon je sa saradnikom uhapšen u martu 2023. na podgoričkom aerodromu u pokušaju da napusti Crnu Goru sa falsifikovanim dokumentim (REUTERS/Stevo Vasiljević)

Crnogorski Viši sud odlučio je u četvrtak da uhapšeni “kralj kriptovaluta” Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji.

Prethodno je isti sud, 21. februara odlučio da se Do Kwon izruči Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. marta poništio Apelacioni sud Crne Gore.

Posljednja odluka bit će konačna i pravosnažna, ako se advokati južnokorejskog kralja kriptovaluta ne budu žalili. Oni su se tokom procesa zalagali da Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD-a da im se izruči Do Kwon, koga obje države terete za finansijske prevare u oblasti poslovanja kripto valutama.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zahtjev za izručenje.

Ambasada SAD-a je 27. marta prošle godine Ministarstvu pravde dostavila notu kojom je traženo privremeno pritvaranje radi izručenja Do Kwona, dok je Južna Koreja dan kasnije, 28. marta, dostavila molbu za izručenje.

I dok je u prvoj odluci Viši sud notu američke ambasade tretirao kao molbu i odlučio da ga izruči SAD-u, Apelacioni sud je to problematizirao i ukinuo tu odluku.

U današnjoj odluci, Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za njegovo izručenje.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhapšeni su krajem marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim dokumentima pokušali da otputuju privatnim avionom za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. februara ove godine.

Izvor: Agencije