Crna Gora: Ukinuta odluka o izručenju ‘kralja kriptovaluta’ SAD-u

Apelacioni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Do Kwon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po potjernici Južne Koreje koja je prva tražila njegovo izručenje (AP Photo/Risto Bozovic)

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je u utorak odluku Višeg suda kojom je bilo određeno da uhapšeni “kralj kriptovaluta” Do Kwona bude izručen SAD-u.

Apelacioni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Time se nastavlja višemjesečna pravosudno-politička saga oko toga kojoj zemlji treba izručiti ovog južnokorejskog državljanina.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici bilo je dozvoljeno izručenje po skraćenom postupku radi krivičnog gonjenja Do Kwona u SAD-u zbog više krivičnih djela, a odbijeno je izručenje po molbi Južne Koreje.

Obje države su tražile izručenje zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjere desecima milijardi dolara.

Ko onosi odluku o izručenju uhapšenog

Uz to, u Crnoj Gori traje spor o tome ko donosi konačnu odluku o izručenju Do Kwona – sud ili ministar pravde, piše agencija Beta.

Ranijim rješenjima Viši sud je ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj državi će dati prednost, ali je Apelacioni sud ukazao da ministar odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije.

Do Kwon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po potjernici Južne Koreje koja je prva tražila njegovo izručenje.

On je 16. juna osuđen zbog falsifikovanog pasoša s kojim je namjeravao privatnim letom otputovati u Dubai. Zbog tog djela u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Zbog falsifikovanja isprave je osuđen i njegov saradnik Hon Chang Joon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici 5. februara i izručen Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije