Baerbock: BiH mora iskoristiti historijsku priliku

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je doputovala u BiH u sklopu nove diplomatske inicijative čiji je cilj potaknuti vlasti BiH da do 20. marta usvoje reformske zakone kako bi Evropsko vijeće moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Njemačka ministrica je u Sarajevo na susrete s najvišim zvaničnicima BiH stigla neposredno nakon što su to učinili šefovi diplomatija Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg (Samir Jordamović/Anadolija)

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u utorak u Sarajevu kako BiH mora iskoristiti historijsku priliku za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom, piše Hina.

Baerbock je doputovala u Bosnu i Hercegovinu u sklopu nove diplomatske inicijative čiji je cilj potaknuti vlasti BiH da do 20. marta usvoje reformske zakone kako bi Evropsko vijeće moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Uslov za to je usvajanje tri nova zakona i reforma postojećeg izbornog zakona kroz tehničke izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

Parlament BiH do sada je uspio usvojiti zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a preostalo je još usvojiti zakone o sudovima te o sprječavanju sukoba interesa.

Njemačka ministrica je u Sarajevo na susrete s najvišim zvaničnicima BiH stigla neposredno nakon što su to učinili šefovi diplomatija Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg.

Baerbock je novinarima rekla kako je došla dati podršku BiH jer je u Sarajevu “prije 30 godina odbranjena evropska ideja” koja se danas, kako je istakla, brani u Kijevu, jer Vladimir Putin sada nasiljem pokušava odvojiti Ukrajinu od Evrope.

Rekla je kako se izostanak aktivne politike proširenja Unije pokazao problemom pa je vlada u Berlinu za to da svih šest država zapadnog Balkana postanu punopravnim članicama.

“To će osnažiti Evropu jer onda u njoj više neće biti ‘sivih zona'”, poručila je Barebock.

Spriječiti ‘secesionističke fantazije’

Istakla je kako Berlin želi da BiH u EU uđe kao cjelovita država te je najavila kako će sve “secesionističke fantazije” biti jasno identifikovane, a njihova realizacija spriječena.

Uputila je poziv vlastima bosanskih Srba da to ozbiljno shvate.

“Ova je zemlja sada na odlučujućoj raskrsnici i ta se prilika mora iskoristiti”, izjavila je Baerbock dodajući kako je napredak u proširenju EU moguć samo ukoliko se brzo i dosljedno provode reforme. Usvajanje zakona o borbi protiv pranja novca nazvala je “važnim dijelom te slagalice” dodajući kako se sada čekaju i ostali zakoni jer su oni važni za uspostavu vladavine prava, baš kao što su tehničke prilagodbe izbornog zakona važne za provedbu lokalnih izbora u oktobru. Od političara u BiH očekuje da oni sami to dogovore kako ne bi morao intervenisati visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Bila bi šteta ako visoki predstavnik bude morao nametnuti taj (izborni) zakon”, upozorila je Baerbock.

Konaković: EU širom otvara vrata

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je kako je Njemačka bila i ostala među najvažnijim partnerima BiH, a u ovom trenutku, kojeg je nazvao historijskim, to prijateljstvo smatra još važnijim.

“Konkretne ponude koje imamo na stolu od EU… primjeri su da Unija u ovom trenutku širom otvara vrata i nadam se da će moje kolege u vlasti nastaviti s provedbom ne tako lakih reformi i obaveza”, rekao je Konaković istakavši kako je svima jasno da do 20. marta BiH mora usvojiti važne zakone.

“Mi se pristupnim pregovorima nadamo”, rekao je Konaković dodajući kako se nada pozitivnoj odluci Evropskog vijeća jer je krajnje ozbiljno pitanje što će biti s BiH ukoliko se to ne dogodi jer Rusija prijeti “skupljajući frustracije” iz regije i pretvarajući ih u svoj interes.

Građanima BiH, kako je istakao, otvaranje pristupnih pregovora bi trebalo pokazati kako se kompromisi isplate, a sadašnje vlasti ostaju predane tom pristupu. Sve zemlje Zapadnog Balkana pozvao je na saradnju kako bi otklonili strahove u Uniji da će joj integracijom unijeti svoje probleme i sukobe.

Izvor: Agencije