Hrvatska raspušta Sabor do kraja mjeseca

Raspuštanje Hrvatskog sabora planirano je najkasnije do 22. marta, a izbori za novi Hrvatski sabor održati će se prije izbora za Evropski parlament, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković dolazi na sjednica šireg predsjedništva HDZ-a u Zagrebu 4. marta 2024. [Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL]

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. marta te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Evropski parlament.

Plenković je nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a izvijestio kako su donijeli neke ključne odluke kada je riječ o raspuštanju Hrvatskog sabora i o sljedećim parlamentarnim izborima, objavila je Hina.

“Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Druga je da će ovo biti zadnja sjednica Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja”, najavio je. Plenković je dodao kako će se najkasnije 22. marta raspustit Hrvatski Sabor.

Izvještajni sabor HDZ-a, vladajuće stranke u Hrvatskoj, bit će održan 17. marta u dvorani Lisinski.

Danas su odredili da će glavni sekretar stranke Krunoslav Katičić biti šef izbornog štaba HDZ-a, da će ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek biti članica izbornog štaba zadužena za izradu programa, zamjenik glavnog sekretara Vlatko Vuković bit će nadležan za finansije, Marko Milić će biti čelnik političko-medijske komunikacije u izbornoj kampanji, a glasnogovornik kampanje bit će glasnogovornik stranke Zoltan Kabok.

Nositelji izbornih listi

Odredili su i koordinatore izbornih jedinica, ujedno i nositelje izbornih lista.

Tako je Plenković najavio da će on nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i Varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar odbrane Ivan Anušić u četvrtoj.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar saobraćaja Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj.

Izbornu listu 11 nosit će državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izvijestio je Plenković.

Plenković vjeruje da će HDZ na izborima ponovno ostvariti najbolji rezultat. „ Zadnji rezultat HDZ-a bio je najbolji rezultat u povijesti po ovom izbornom sustavu koji postoji od 2000. godine, osvojili smo tada 63 mandata u Hrvatskoj i tri mandata u 11. izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske. Naša je ambicija da ponovimo naš rezultat”, rekao je Plenković.

Pregovori opozicije

Opozicione stranke, pogotovo one na lijevo-liberalnom polu počinju pregovore o koalicijama, a glavna je nepoznanica hoće li nastupiti u širokoj koaliciji ili u više blokova.

Predsjedništvo SDP-a ovlastilo je čelnika stranke Peđu Grbina da nastavi razgovore s devet stranaka oko formiranja nacionalne koalicije te s Možemo! u vezi s “tačkastom” koalicijom u četiri izborne jedinice – 4., 5., 7. i 9., gdje ljevica tradicionalno slabije kotira.

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić prošle je sedmice potvrdila da počinju pregovori sa SDP-om u te četiri jedinice, uvjerena da im ti savezi „ne samo daju prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba”.

Grbin će oko potencijalne široke lijevo-liberalne fronte na nacionalnom nivou u predstojećim danima pregovarati s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om i Radničkom frontom, piše Hina.

Nisu predviđeni pregovori sa Socijaldemokratima, strankom koja okuplja bivše SDP-ovce nezadovoljne vodstvom aktualnog čelništva, ali jesu s HSS-om koji je sa Socijaldemokratima već sklopio predizborni savez Naša Hrvatska.

Izvor: Agencije