Albanija otvorila obnovljenu zračnu bazu za NATO avione

Dva borbena aviona doletjela su u Kucovu iz NATO-ve baze Aviano u Italiji kako bi otvorili pistu.

Oficiri gledaju kako avioni Eurofighter Typhoon lete u novoizgrađenoj NATO zračnoj bazi Kucova, Albanija, 4. marta 2024. (REUTERS/ Florion Goga)

Albanija, članica Sjevernoatlantske alijane NATO, u ponedjeljak je ponovo otvorila obnovljenu zračnu bazu iz sovjetskog doba koja će služiti za avione tog saveza, u vremenu sve veće prijetnje od Rusije, rekao je premijer Edi Rama, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Alijansa je potrošila više od 50 miliona eura za zračnu bazu Kucova kako bi pojačala svoju prisutnost u regiji. Zračni prostor Albanije štite Italija i Grčka jer ona nema svoje borbene avione.

„Ovo je baza koja će dodati još jedan element sigurnosti našoj regiji Zapadnog Balkana, za koju svi znamo da je ugrožena prijetnjama i neoimperijalističkim ambicijama Ruske Federacije”, kazao je Rama tokom inauguracije.

Dva borbena aviona doletjela su u Kucovu iz NATO-ve baze Aviano u Italiji kako bi otvorili pistu.

Avion Eurofighter Typhoon sletio u novoizgrađenu NATO-ovu zračnu bazu u Kucovi, Albanija, 4. marta 2024. (REUTERS/Florion Goga) 

Izgradnja morske baze

Baza je locirana u malom gradu koji je nekada bio poznat kao „Staljinov grad”, u vrijeme dok su sovjetski i kineski MIG-ovi bili u stanju pripravnosti u slučaju rata sa zapadom koji se nikad nije dogodio.

Tada su vjerovatne mete bile Austrija, Njemačka, Italija i Danska, rekao je Rama u ponedjeljak.

„Danas živimo u drugačije doba te je na sreću Albanija na drugoj strani”, dodao je.

Albanija se NATO-u pridružila 2009. godine, a sada je u razgovoru sa Savezom oko izgradnje morske baze u Porto Romanu, na obali Jadranskog mora.

Izvor: Agencije