Vučić: Miloš Vučević mandatar za sastav nove vlade

Vučević je ranije bio potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane, a od maja 2023. godine je predsjednik Srpske napredne stranke.

Miloš Vučević je tri puta biran za gradonačelnika Novog Sada (TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da će mandatar za sastav nove vlade biti dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista izabranih na decembarskim izborima i donio odluku o “predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije”.

“Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije”, naveo je Vučić.

Uz tu vijest predsjednik Srbije je na nalogu objavio, uz svoju fotografiju i fotografiju Miloša Vučevića, predsjednika Srpske napredne stranke i ministra odbrane, prenosi Tanjug.

Vučević je za predsjednika Gradskog odbora SNS-a u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. i 2017. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega je prestao da se bavi advokatskim poslom, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Republike Srbije.

Potpredsjednik, pa predsjednik SNS-a

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u historiji grada, piše Tanjug.

Vučević je postao potpredsjednik SNS-a 2021. godine, dok je 27. maja 2023. godine izabran za predsjednika stranke.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podnio je 24. oktobra 2022, a dva dana poslije postao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Izvor: Agencije