Delegacija EU-a o zaključcima NSRS-a: Prepreka na evropskom putu

Skupština RS-a usvojila je niz zaključaka kojima prijeti da će napustiti odllučivanje u državnim institucijama i prekinuti evropski put BiH

Zeleno svjetlo za pristupne pregovore je pokazalo da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate, tvrdi Delegacija EU-a (Fena)

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini oglasila se u subotu nakon što je Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na posebnim sjednicama ove sedmice usvojila niz zaključaka.

“Žalimo što se rukovodstvo entiteta Republika Srpska odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode. Ovaj izbor ne samo da šteti interesima građana, već djeluje i kao prepreka na putu BiH prema EU. Zeleno svjetlo za pristupne pregovore je pokazalo da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno da se vratimo za pregovarački sto”, poručili su iz Delegacije EU u BiH, prenijela je Anadolija.

NSRS-a je usvojio niz zaključaka kojima se prijeti da će ukoliko ne budu povučene tehničke izmjene Izbornog zakona kojeg je namentuo visoki predstavnik Christian Schmidt napustiti odlučivanje u državnim institucijama i prekinuti evropski put BiH.

‘Direktni napad na državnu strukturu’

Zastupnici u NSRS-u su također usvojili i nacrt entitetskog izbornog zakona prema kojem bi Republička izboirna komisija bila nadležan za provođenje izbora, osim za Predstavnički dom BiH i Predsjedništvo BiH. Usvojen je i nacrt zakona kojim se organizacija lokalnih izbora i općih izbora za entitetski nivo vlasti prepušta entitetskoj izbornoj komisiji.

Iz Ambasade SAD-a u BiH saopćili su da zaključci i zakon koje su predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji na nivou entiteta usvojili predstavljaju direktni napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

Izvor: Agencije