RS usvojio Nacrt izbornog zakona tog entiteta

Entitetski izborni zakon odgovor je na odluku visokog predstavnika koji je nametnuo tehničke izmjene državnog izbornog zakona, kako bi izbori u BiH bili transparentniji.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sinoć je u obraćanju Narodnoj skupštini u Banjoj Luci rekao je kako kreće u novu fazu političke borbe za Republiku Srpsku (Dejan Rakita/Pixsell)

Narodna skupština Republike Srpske je kasno nakon ponoći usvojila Nacrt izbornog zakona tog bh. entiteta, kao odgovor na odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji je nametnuo tehničke izmjene državnog izbornog zakona, kako bi izbori u zemlji bili transparentniji.

Nacrt su podržali zastupnici vladajuće koalicije, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), njih 45, dok su se zastupnici opozicije suzdržali od glasanja.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je kazao da će prema izbornom zakonu RS-a biti provedeni lokalni izbori najesen, za koje je rekao da ih zapadne zemlje vjerovatno neće prihvatiti kao legalne, ali će svi izabrani gradonačelnici i načelnici opština dobiti certifikate od entitetske izborne komisije.

Nacrt izbornog zakona RS-a upućen je na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku 15 dana.

Prije usvajanja nacrta entitetskog izbornog zakona NSRS je usvojio i zaključak kojim se međunarodna zajednica poziva da poništi izmjene državnog izbornog zakona, koje je nametnuo njemački diplomat Christain Schmidt.

Dodik je sinoć je u obraćanju Narodnoj skupštini u Banjoj Luci rekao kako kreće u novu fazu političke borbe za Republiku Srpsku.

Ponovno je, uz ostalo, najavio i secesiju tog dijela države, povlačenje predstavnika iz RS-a u odlučivanju na državnom nivou, izlazak iz koalicije koja čini vlast u državnom parlamentu i Vijeću ministara BiH.

“Tada će stati priča o evropskom putu. Ovo je reakcija, a ne akcija”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovno negirao i genocid u Srebrenici, iako je to kažnjivo prema Krivičnom zakonu BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije