OHR: Schmidt je osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Radi se o tehničkim izmjenama zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, rekao je ranije Schmidt na konferenciji za medije u Sarajevu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt objavio je u utorak da je odlučio izmijeniti Izborni zakon BiH (Fehim Demir/EPA-EFE)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede, saopćeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika, na upit za komentar o usvajanju Nacrta izbornog zakona Republike Srpske na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

“Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju”, navodi iz OHR-a.

Visoki predstavnik, kako navode, podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

Dodaju da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira naglasili da bi „građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja“.

Nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik objavio je u utorak da je odlučio izmijeniti Izborni zakon BiH.

Radi se o tehničkim izmjenama zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, rekao je ranije Schmidt na konferenciji za medije u Sarajevu.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnolgija, poput elektronskih brojača listića i videonadzora. Ovim potezom eksplicitno je isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodvano tijelo, a u prethodnom mandatu je obavljala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, morat će zalediti skupštinski mandat.

Zabrana osuđenim za ratne zločine

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

Schmidt je rekao kako se godinama vode razgovori kako unaprijediti integritet izbornog procesa.

Tako će se, naprimjer, ubuduće skenirati ispunjeni glasački listići, što će onemogućiti njihovo krivotvorenje, a uvode se i nova pravila za vođenje izborne kampanje.

Podsjetio je kako su izmjene izbornog zakona među 14 prioriteta definiranih u mišljenju Evropske komisije o stanju u BiH iz 2019. pa je izborna reforma sastavni dio evropskog puta BiH koji je otvoren nakon odluke Evropskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora.

Garant postojanja entiteta

“Obraćam se svima u BiH, bez diskriminacije i ona neće više biti moguća. Ja sam garant postojanja i Republike Srpske i Federacije BiH. Moram raditi za sve njih, mislim da to možemo raditi.”

“Radi se o veoma jasnim smjernicama, mislim da bi trebalo dovoljno mudrosti kod domaćih da se uključe u interesu birača koji više ne mogu čekati.”

Dodao je kako se mora ići dalje.

“Ljudi moraju biti sigurni da će njihovi glasovi biti prebrojani… Građani moraju biti sigurni da političari donose važne odluke, oni su izabrani od strane birača i moramo biti sigurni da se svaki glas ispravno prebroji”, naveo je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je dodao kako biračima u BiH kroz nametanje izmjena izbornog zakona ujedno želi poslati poruku ohrabrenja da sudjeluju na izborima jer na njima neće biti nikakve diskriminacije. On je pozvao sve građane na predstojećim, lokalnim izborima u BiH iskoriste svoje glasačko pravo i biraju svoje predstavnike “koji će ih voditi naprijed”.

Schmidt je još 19. decembra dao rok predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja prošle godine usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, te najavio da će, ako to ne urade, on nametnuti izmjene.

Izvor: Agencije