U RS-u zbog Schmidtovih odluka sazvali hitnu sjednicu skupštine

Opozicija u RS-u je skeptično komentirala sazivanje posebne sjednice parlamenta, sugerirajući kako je to samo još jedna predstava za javnost.

Milorad Dodik do srijede u podne nije se oglasio o Schmidtovoj odluci, no nju su osudili gotovo svi njegovi najbliži saradnici [Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL]

Vladajuće stranke u bh. entitetu Republici Srpskoj sazvale su za četvrtak vanrednu sjednicu entitetskog parlamenta kako bi definirale svoj odgovor na odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene izbornog zakona te zemlje, a za osude na njegov račun dobili su podršku Rusije.

Sam čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik do srijede u podne nije se oglasio o Schmidtovoj odluci, no osudili su je gotovo svi njegovi najbliži saradnici, uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović koja je nametanje izmjena izbornog zakona opisala kao “šamar demokratskim procesima”.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji se upravo vratio iz višednevne posjete Rusiji gdje je hvalio Vladimira Putina i veličao prijateljstvo Srba i Rusa, u srijedu je potvrdio kako je u konsultaciji s političkim strankama zakazao posebnu sjednicu parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda definiranu kao “razmatranje sigurnosnog stanja”, prenosi Hina.

Kazao je kako kao ishod očekuje osudu djelovanja visokog predstavnika kao i ambasadora zapadnih država u BiH, “prije svega američkog”.

“Nama je cilj zaštita ustava u BiH. Ovo je kršenje prava”, izjavio je Stevandić, komentirajući Schmidtovu odluku da ponovno posegne za širokim ovlastima koje uključuju mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Njegovo tumačenje je kako ni Evropska unija ne podržava Schmidta, a dodatni argument za osudu nametanja izmjena izbornog zakona mu je to što se tome, kako kaže, protive i Hrvati.

Skeptična opozicija

Opozicija u RS-u skeptično komentira sazivanje posebne sjednice parlamenta, sugerirajući kako je to samo još jedna predstava za javnost. Predsjednik kluba zastupnika opozicijske Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak kazao je kako je ona sazvana nabrzinu te da nije jasno o čemu će se uopće razgovarati.

Uz vladajuće političare iz reda bosanskih Srba u srijedu je stala samo Ambasada Rusije u BiH. Ona je u posebnoj izjavi Schmidtove odluke označila nelegalnim i “izmišljenim u anglosaksonskim ambasadama u Sarajevu”.

“Insistiramo na hitnom i potpunom prestanku funkcioniranja međunarodne supervizije u BiH, kao i na prenošenju cjelokupne vlasti lokalnim akterima”, stoji u ruskoj izjavi.

SAD i Velika Britanija su odmah u utorak izrazile čvrstu podršku Schmidtu i njegovoj odluci da nametne izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje novih tehnologija u nadzoru biračkog procesa, depolitizaciju biračkih odbora i zabranu kandidiranja osobama osuđenim za ratne zločine.

Tome se u srijedu pridružila i Njemačka, iz čije su ambasade poručili kako “daju punu podršku OHR-u” da djeluje kada to propuste učiniti lokalni političari.

Iz misije OSCE-a u BiH, čiji je zadatak nadzirati izborni proces u toj zemlji, ocijenili su kako je Schmidtova odluka “početni, ali suštinski korak u vraćanju povjerenja građankama i građanima u izborni proces i vlast”. Poručili su lokalnim političarima koji prigovaraju zbog te odluke kako samo moraju pokazati veći stepen odgovornosti prema građanima žele li smanjiti intervenciju međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije