HDZ BiH nezadovoljan Schmidtovom intervencijom u izborni zakon

Visoki predstavnik iskoristio je ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH nakon što njeni politički lideri o tome nisu uspjeli sami postići dogovor.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović (Mario Obrdalj/Fena)

HDZ BiH ocijenio je u srijedu kako bi odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona mogla ugroziti evropski put zemlje.

U saopćenju je HDZ BiH intervenciju njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH u izborne propise nazvao “nepotrebnom”‘ navodeći kako dolazi samo nekoliko dana nakon pozitivnog izvještaja EU-a o Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti.

Po HDZ-u BiH takva Schmidtova odluka može “imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese, što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela BiH”.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je iskoristio svoje široke ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, reagirajući tako na činjenicu da njeni politički lideri o tome nisu uspjeli sami postići dogovor.

“Objavljujem da namećem izmjene izbornog zakona kao podršku upravo najavljenom procesu pristupanja BiH članstvu u EU”, rekao je Schmidt.

Izmjene Izbornog zakona odnose se na tzv. integritet izbornog procesa, na čemu je ranije insistirala i Evropska komisija, a svode se na bolji nadzor nad identitetom glasača, uvođenje novih tehnologija provjera te utvrđivanja izbornih rezultata, a o svim tim opcijama ranije su pregovarali i predstavnici političkih stranaka.

Tako će se ubuduće skenirati ispunjeni glasački listići, što će onemogućiti njihovo krivotvorenje, a uvode se i nova pravila za vođenje izborne kampanje. Ujedno će biti zabranjeno kandidiranje osobama osuđenim za ratne zločine.

Izmjene izbornih pravila trebale bi vrijediti već od lokalnih izbora planiranih za oktobar, iako ne na svim biračkim mjestima jer to u kratkom roku nije izvodivo.

Schmidt je podsjetio kako su izmjene izbornog zakona među 14 prioriteta definiranih u mišljenju Evropske komisije o stanju u BiH iz 2019, pa je izborna reforma sastavi dio evropskog puta BiH koji je otvoren nakon odluke Evropskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora.

Evropski čelnici dali su prošle sedmice zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a prije ulaska u Uniju BiH mora uraditi niz reformi domaćeg zakonodavstva.

SAD podržao Schmidta, EU negoduje

Lijeve i stranke centra u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine u utorak su pozdravile oduku visokog predstavnika Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, dok su političari iz Republike Srpske ogorčeno reagirali, najavivši kako će taj entitet zbog toga samostalno organizirati buduće izbore.

Ambasada SAD-a podržala je Schmidta. Na njihovom je profilu na mreži X objavljeno kako žale jer političke stranke u BiH nisu same uspjele postići dogovor pa je reakcija visokog predstavnika bila neizbježna. S druge strane, Evropska unija je saopćila da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. Brisel je rekao da očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima, a ne da to radi visoki predstavnik.

Prema mišljenju HDZ-a, intervencije u domaće zakonodavstvo visokog predstavnika samo nekoliko dana nakon pozitivnog izvještaja EU-a prema Bosni Hercegovini “kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese, što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Agencije