U Srbiji prvi put aktiviran sistem ‘Amber Alert’, nestala dvogodišnjakinja

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije potvrdilo je da je sistem ‘Amber Alert’ aktiviran zbog nestanka dvogodišnje djevojčice u Banjskom Polju, u Boru.

Detalji nestale djevojčice (TANJUG/ MUP/ bs)

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) Srbije potvrdilo je da je sistem “Amber Alert”, odnosno sistem “Pronađi me”, aktiviran zbog današnjeg nestanka dvogodišnje djevojčice u Banjskom Polju, u Boru, prenosi agencija Tanjug.

Danka Ilić, starosti dvije godine, nestala je oko 13:45 sati u naselju Banjsko Polje, ulica Vojvode Radomira Putnika br. 19, grad Bor. Smeđe kose, braon očiju, visine oko 85 cm. Na sebi je u trenutku nestanka imala: maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Iz Ministarstva su pozvali građane da ukoliko imaju bilo kakve informacije odmah pozovu policiju na 192.

Platforma za obavještavanje javnosti o nestalom maloljetnom licu uspostavljena je u cilju brze reakcije u slučaju nestanka maloljetnika slanjem jedinstvenog alarma različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestaloj osobi.

Šta je ‘Amber Alert’

Sistem ‘Amber Alert’ se aktivira u slučaju nestanka maloljetne osobe kako bi se alarmirala cijela država.

On se u mnogim zemljama pokazao kao veoma efikasno rješenje kada je riječ o pronalasku nestale djece. Nastao je 1996. u Sjedinjenim Američkim Državama, a nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je u januaru 1996. oteta i ubijena.

Sistem funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, objava na televiziji, radiju, bilboardima, ekrana na bankomatima, autoputevima – sve u cilju da informacija o nestalom djetetu dođe do što većeg broja građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu pomoći u potrazi.

Ovaj sistem trebalo bi da se aktivira najkasnije sat vremena od prijave nestanka djeteta, a traje maksimalno 24 sata.

Izvor: Agencije