Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini donio je odluku o izmjenema zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt objavio je kako je odlučio izmijeniti Izborni zakon BiH.

Radi se o tehničkim izmjenama zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, rekao je Schmidt na konferenciji za medije u Sarajevu.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnolgija, poput elektronskih brojača listića i videonadzora. Odlukom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodvano tijelo, a u prethodnom mandatu je obavljala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, morat će zalediti skupštinski mandat.

Zabrana osuđenim za ratne zločine

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

Schmidt je rekao kako se godinama vode razgovori kako unaprijediti integritet izbornog procesa.

“Od 2010. se vode razgovori, 18 različitih prijedloga je predstavljeno, a i nevladine organizacije dale su svoj doprinos. Ja ću danas učiniti što je trebalo učiniti prije mnogo godina, a to je garancija slobodnih, fer i demokratskih izbora za sve u BiH”, rekao je Schmidt.

Tako će se, naprimjer, ubuduće skenirati ispunjeni glasački listići, što će onemogućiti njihovo krivotvorenje, a uvode se i nova pravila za vođenje izborne kampanje.

Podsjetio je kako su izmjene izbornog zakona među 14 prioriteta definiranih u mišljenju Evropske komisije o stanju u BiH iz 2019. pa je izborna reforma sastavni dio evropskog puta BiH koji je otvoren nakon odluke Europskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora.

Garant postojanja entiteta

“Obraćam se svima u BiH, bez diskriminacije i ona neće više biti moguća. Ja sam garant postojanja i Republike Srpske i Federacije BiH. Moram raditi za sve njih, mislim da to možemo raditi.”

“Radi se o veoma jasnim smjernicama, mislim da bi trebalo dovoljno mudrosti kod domaćih da se uključe u interesu birača koji više ne mogu čekati.”

Dodao je kako se mora ići dalje.

“Ljudi moraju biti sigurni da će njihovi glasovi biti prebrojani… Građani moraju biti sigurni da političari donose važne odluke, oni su izabrani od strane birača i moramo biti sigurni da se svaki glas ispravno prebroji”, naveo je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je dodao kako biračima u BiH kroz nametanje izmjena izbornog zakona ujedno želi poslati poruku ohrabrenja da sudjeluju na izborima jer na njima neće biti nikakve diskriminacije. On je pozvao sve građane na predstojećim, lokalnim izborima u BiH iskoriste svoje glasačko pravo i biraju svoje predstavnike “koji će ih voditi naprijed”.

Schmidt je još 19. decembra dao rok predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja prošle godine usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, te najavio da će, ako to ne urade, on nametnuti izmjene.

Izvor: Al Jazeera i agencije