SAD pozdravlja odluku Schmidta, EU poziva BiH da sama usvaja reforme

Nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu.

Evropska unija podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o usvajanju zakona za jačanje izbornog integriteta u Bosni i Hercegovini, saopćila je Ambasada SAD-a u Sarajevu na društvenoj mreži X, javlja Fena.

“Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, rečeno je.

EU očekuje od domaćih vlasti da provedu reforme

Evropska unija podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, navodi se u izjavi glasnogovornika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, povodom odluke Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Navodi se da EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata.

“EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima.”

EU ističe da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu, naglašava se u izjavu.

Dodaje se da, nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu.

Izmjene zakona

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt objavio je kako je odlučio izmijeniti Izborni zakon BiH.

Radi se o tehničkim izmjenama zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnolgija, poput elektronskih brojača listića i videonadzora. Odlukom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodvano tijelo, a u prethodnom mandatu je obavljala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, morat će zalediti skupštinski mandat.

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

Izvor: Agencije