Podijeljene reakcije zvaničnika na izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice objavio je tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH.

Službenici izborne komisije broje glasove nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Sarajevu 2022. godine (REUTERS/Amel Emric)

Podijeljene su reakcije u Bosni i Hercegovini na odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

“Izmjene Izbornog zakona koje je danas nametnuo visoki predstavnik će dugoročno osigurati poštenije izbore. Trebaće vremena da vidimo sve efekte izmjena, ali trenutno izgleda kao da će glas građana Bosne i Hercegovine vrijediti više nego ranije, jer će se glasovima manje manipulirati”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Za Bosnu i Hercegovinu je, kaže, “dobro i što pravimo korak naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i što HDZ nema više mogućnost podmetati svoje političke ambicije u vidu trećeg entiteta u proces zaštite izbornog integriteta”.

“Sada je vrijeme da se posvetimo drugim zakonima koji su neophodni za otvaranje pregovora”, kazao je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Ministar vanjskih poslova BiH i čelnik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković, koja je u vladajućoj koaliciji, pozdravio je odluku visokog predstavnika.

„Zaštita izbornog integriteta važan je proces za demokraciju u našoj zemlji. Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači“, naveo je on u objavi na platformi X.

Cvijanović: Šamar demokratskom procesu

Sa druge strane, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska Nenad Stevandić, koji je ujedno i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, izjavio je da zakone usvajaju nadležni organi, a ne “samozvanci” u BiH, kako je okarakterizirao visokog predstavnika Schmidta.

„Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i Srpska tako nešto u načelu odbija”, rekao je Stevandić za novinsku agenciju Srna, prenosi Beta.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Cvijanović izjavila je danas kako je Schmidtova odluka šamar demokratskom procesu, evropskom putu BiH i Evropskoj uniji (EU).

„Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidt nas vrati tri unazad”, rekla je Cvijanović i dodala da on nije visoki predstavnik te “i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone”, prenosi Beta pozivajući se na RTRS.

Ona je rekla kako je očigledno da Schmidt, „zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH”, te kako je nečuveno da “neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN-a, a posebno zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU”.

„Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmidtova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU”, kazala je Cvijanović.

Naša stranka: Važna odluka

Iz Naše stranke (NS), koja je također dio vladajuće koalicije u BiH, poručuju kako je riječ o „još jednoj važnoj odluci za sve građane BiH“, te kako će rezultati izbora „napokon odražavati stvarnu volju birača“.

„Pozdravljamo odluku visokog predstavnika koja se odnosi na tehničke izmjene Izbornog zakona, a tiču se uvođenja skenera, identifikacije birača i videonadzora. To će doprinijeti poštenijem izbornom procesu za koji se borimo. Podsjećamo da ni Naša stranka niti iko od stranaka ‘Trojke’ (koalicija NS-NiP-SDP) nije imao problem s tim da izmjene u istom obliku u kojem su nametnute usvoji, ali za to nije bilo volje kod drugih stranaka“, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako smatraju da „svako protivljenje ovim izmjenama govori samo o namjerama onih koji se protive jer na taj način pokazuju da se služe neregularnostima tokom izbornog procesa kako bi sebi nezakonito priskrbili političku moć“.

„Ovom odlukom tako stižemo do vlasti koja je izabrana a ne ukradena. Osigurano je da rezultati izbora napokon odražavaju stvarnu volju birača“, na kraju poručuju iz Naše stranke.

Oglasili se iz SDP-a i SDA

Stranka demokratske akcije pozdravila je odluku Christiana Schmidta, ali i kritkovala vladajuću koaliciju jer je visoki predstavnik morao intervenisati.

“Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona koji je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način, saopšteno je iz SDA.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva sve političke činioce da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak te da zajedno rade na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je neophodno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, kažu iz te stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije