Obračun narkoklanova: Ubici sa Zrća 19 godina zatvora

Tanasković se tereti da je 25. augusta 2022. oko 06:00 ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu ispalio hitac u glavu.

Tanasković se tokom postupka branio šutnjom (Šime Zelić/PIXSELL)

Na zadarskom Županijskom sudu u ponedjeljak je na 19 godina zatvora nepravomoćno osuđen srbijanski državljanin Duško Tanasković, optužen za ubistvo crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića u augustu 2022. na paškom Zrću, prenosi Hina.

Predsjednica Sudskog vijeća Ana Brkić kazala je u obrazloženju presude kako je tokom postupka dokazano da je Tanasković počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Tanasković se tokom postupka branio šutnjom, a u ponedjeljak se nije pojavio u sudnici, dostavivši prethodno sudu pisanu obavijest da ne želi prisustvovati izricanju presude.

Optužno vijeće zadarskog Županijskog suda potvrdilo je u februaru 2023. optužnicu protiv Tanaskovića, kojom ga terete da je na paškom Zrću iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića, što je označeno kao obračun dva balkanska narkoklana.

Tanasković se tereti da je 25. augusta 2022. oko šest sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu ispalio hitac u glavu.

U pomoć povrijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.

VKS izdvojio snimke i transkripte kao nezakonite dokaze

Snimke ubistva bile su ključni dokaz na suđenju Tanaskovića, dodaju mediji.

Visoki krivični sud je prošle sedmice objavio odluku prema kojoj je prihvatio Tanaskovićevu žalbu te je iz spisa izdvojio snimku i transkript razgovora iz zatvorske ćelije kao nezakoniti dokaz.

Žalbeni sud je pojasnio da su ti dokazi prikupljeni nakon što je suđenje Tanaskoviću već bilo odmaklo.

Prema pisanju medija, iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje Vlaovićevog ubistva bilo uključeno više osoba, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novac, dokazi su proglašeni nezakonitima.

Stoga je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubistva prekvalificira u krivično djelo teškog ubistva iz koristoljublja, za što je predviđena zatvorska kazna do 40 godina.

Izvor: Agencije