Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Srbijanski čelnik kaže da će zatražiti veći broj sigurnosnih službi na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, nakon večerašnjeg smrtonosnog napada u Moskvi.

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu, ali 'nikada u potpunosti ne možete biti sigurni kada nešto može da se dogodi' [REUTERS/Florion Goga]

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog večerašnjeg napada u Moskvi, objavila je provladina agencija Tanjugu, pozivajući se na Predsjednišvo, dok je Vučić naknadno rekao da je napad u Moskvi samo nesposredan povod.

Najmanje četrdeset ljudi je ubijeno, a više od 100 ranjeno kada su napadači odjeveni u maskirne uniforme otvorili vatru iz automatskog oružja na ljude u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve, u jednom od najgorih ovakvih napada u Rusiji posljednjih godina.

“Imamo mi više razloga, ovo je neposredni povod”, rekao je Vučić za komercijalnu televiziju Prva, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao da je Srbija “jedna od najbezbednijih zemalja na svetu”, ali “nikada u potpunosti ne možete biti sigurni kada nešto može da se dogodi”.

“Važno je da mi preduzmo sve neophodne mere”, rekao je srbijanski čelnik dodajući da će na sjednici zatražiti da pripadnici sigurnosnih službi “u većem broju zaposednu šoping molove, stadione i sva druga mesta na kojima ima veći broj ljudi”, prenijela je agencija Beta pozivajući se na isti intervju.

Vučić kaže da nema nikakve sumnje da će biti dalje eskalacije sukoba u Ukrajini i daljeg približavanja svjetskom sukobu.

Trenutno još uvijek nije jasno ko su napadači u Moskvi. Ruske novinske agencije navode da je 70 ambulantnih kola na mjestu napada.

Video koji je dobila novinska agencija Reuters prikazuje veliki požar i dim koji se diže iz dvorane.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je incident kao “teroristički napad”.

Ukrajina ‘nema ništa’ s pucnjavom u Moskvi

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihailo Podoljak, opisujući napad kao “teroristički čin” rekao je da Ukrajina “nema apsolutno nikakve veze” s pucnjavom u Moskvi.

“Budimo jasni, Ukrajina nema apsolutno nikakve veze s ovim događajima”, uvjeravao je na Telegramu Podoljak, čija se zemlja već dvije godine bori protiv ruske invazije.

I grupa Sloboda Rusije, koja okuplja ruske borce protiv Kremlja sa sjedištem u Ukrajini, negirala je bilo kakvu umiješanost u smrtonosni oružani napad.

“Naglašavamo da se Legija ne bori protiv ruskih civila”, rekla je grupa koja krivi “Putinov teroristički režim”.

U Moskvi su tokom vikenda otkazani svi masovni događaji i okupljanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije