Novalić počeo izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Novalić je konačnom presudom 27. januara ove godine osuđen na četiri godine zatvora (Fena)

Fadil Novalić, bivši premijer bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, javio se na izdržavanje kazne u državni zatvor u večernjim satima u četvrtak, 21. marta, potvrđeno je iz te ustanove.

Osuđen je za zloupotrebu položaja i ovlasti tokom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 miliona eura u aprilu 2020. godine, nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19.

Osim njega, osuđeni su i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite tog entiteta, koji se javio na izdržavanje kazne 15. marta te Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, koji se 14. marta javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu, prenosi Fena.

Odbijena odgoda služenja kazne

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor. Potom su se žalili na rješenja Suda BiH, kojima su te molbe odbijene.

Suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Prvostepeno su osuđeni dvije godine kasnije, 5. aprila 2023. godine, a drugostepena presuda potvrđena je krajem januara.

Novalić je konačnom presudom 27. januara ove godine osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, Hodžić na pet, a firma “Srebrena malina” na novčanu kaznu od gotovo 100.000 eura.

Četvrtooptužena Jelka Milićević, bivša ministrica finansija Federacije BiH, oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Izvor: Agencije