Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s BiH

Bosna i Hercegovina je već ispunila neke od koraka koje je Komisije navela u svojim preporukama od 12. oktobra 2022. godine.

Evropski čelnici dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, odlučeno je na samitu u Briselu, javila novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

“Upravo su nam javili da je odluka o Bosni i Hercegovini donesena”, rekla je Pribinja.

“Prema informaciji koja je stigla iza zatvorenih vrata gdje se dešava zasjedanja Evropskog vijeća dobili smo informaciju da je Vijeće podržalo prijedlog Evropske komisije za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom”.

“Detalje ne znamo. No ovo je najvažnija informacija u ovom trenutku i informacija kojom Bosna i Hercegovina svakako može biti zadovoljna. Govorilo se mnogo u Bosni i Hercegovini, postavljalo se pitanje hoće li se na ovom samitu definirati i datum za sami početak pregovora, odnosno, datum za izradu i usvajanje pregovaračkog okvira koji je preduvjet da održavanja prve međuvladine konferecnije [između EU-a i BiH], ali nemoguće je da se taj datum definira na istom samitu na kojem se donosi odluka o početku pregovora. Tu se radi o ustaljenim, već zacrtanim protokolima, a protokol je takav da se Vijeće najprije očituje o prijedlogu [Evropske] komisije […] i da Vijeće onda da nalog Evropskoj komisiji za izradu pregovaračkog okvira”, pojasnila je Pribinja.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u međuvremenu je na platformi X napisao: “Evropsko vijeće upravo je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo!”

“Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi”, dodao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je “historijsku odluku” lidera EU-a da otvore pristupne pregovore sa BIH i izrazila nadu da će ova odluka dovesti do još većeg napretka te zemlje.

‘Impresivni koraci’

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije von der Leyen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je Von der Leyen.

“Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.”

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odobrila je status kandidata u decembru 2022.

Zemlje koje su bile skeptične prema BiH

Zemlje koje su u početku bile skeptične prema napretku Bosne i Hercegovine, poput Nizozemske, nisu se bunile na odluku, ali je jasno da će BiH morati napraviti ozbiljan napredak u unutarnjim reformama prije nego što krene na sljedeći korak u procesu pristupanja.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je po dolasku na samit Evropskog vijeća, da podržava prijedlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da zemlja mora uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU-a oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.

“Ono što je stajalo u nacrtu zaključaka u koje sam imala uvid, jeste da Evropsko vijeće daje nalog Evropskoj komisiji za izradu pregovaračkog okvira. To je dokument koji treba da jasno ocrta kako Bosna i Hercegovina treba da izgleda onog trenutka kada postane članicom Evropske unije”, rekla je Pribinja.

“Koliko to sada može trajati je vrlo neizvjesno”, dodala je Al Jazeerina reporterka iz Brisela.

“Ako pogledamo Sjevernu Makedoniju, ona je na početak pregovora čekala 17 godina. Ako pogledamo šta je bilo sa Albanijom, sjetit ćemo se da je zeleno svjetlo dobila 2020, da je prvu međuvladinu konferenciju održala 2022. godine, a da ovog trenutka nije otvorila još ni jedno pregovaračko poglavlje”, rekla je Pribinja, dodajući da otvaranje pregovora između zemlje kandidata i Evropske unije očito ovisi o mnogo elemenata, prije svega o interesima Unije, a onda i o dinamici političkih odnosa u zemlji koja pregovara, odnosno njenoj volji da providi, usvaja reforme i ispunjava zadaću koju pred nju postavi Brisel.

“Ali, u svakom slučaju, Bosna i Hercegovina može biti zadovoljna. Evropska unija je poručuje da je spremna odnose sa ovom zemljom dići na višu razinu”, rekla je Pribinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije