Rutte: Podržat ćemo otvaranje pristupnih pregovora sa BiH

‘Prije nego što se dogovori pregovarači okvir, ključno je da BiH ispuni sve neophodne akcije iz izvještaja Evropske komisije’, poručio je premijer Nizozemske Mark Rutte.

Očekuje se da će Evropsko vijeće objaviti početak pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji (EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je danas, po dolasku na samit Evropskog vijeća, da podržava prijedlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da BiH mora da uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.

“Podržat ćemo prijedlog Evropske komisije da se otvore pregovori, ali podržavamo Komisiju u tome da je, prije nego što se dogovori pregovarački okvir, ključno da BiH ispuni sve neophodne akcije iz izvještaja Evropske komisije”, rekao je Rutte novinarima po dolasku na samit Evropskog vijeća u Briselu.

Rutte je ocijenio da je BiH napredovala, ali da postoji najmanje pet akcija koje moraju da se provedu kako bi se “označile kutijice svih osam kriterija sa liste od 14 kriterija”, koje je inače Evropska komisija predstavila 2019. godine prilikom objavljivanja mišljenja o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

“Nije još sve urađeno, ali je dovoljno za otvaranje pregovora, ali istovremeno nije dovoljno za dogovor oko radnog okvira. To je sljedeći korak”, rekao je Rutte.

EU odlučuje o početku pregovora s BiH

Čelnici država članica EU-a okupljaju se danas na redovnom proljetnom sastanku na vrhu s kojeg Bosna i Hercegovina očekuje odluku o početku pristupnih pregovora s velikim izgledima da to i dobije, s tim da će vjerovatno trebati ispuniti neke uvjete za usvajanje pregovaračkog okvira na temelju kojeg se vode pregovori, piše Hina.

Šefovi država i vlada država članica odlučivat će o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je Von der Leyen.

“Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.”

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odobrila je status kandidata u decembru 2022.

Izvor: Al Jazeera i agencije