Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Na Kosovu je trenutno više od 4.700 vojnika iz 28 zemalja svijeta, a u okviru NATO-ove mirovne misije KFOR.

Više od polovice vojnih snaga na Kosovu je iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske i Turske
Vojnici NATO snaga na Kosovu (KFOR) čuvaju stražu iza ograde od žilet-žice u gradu Zvečanu, 5. juna 2023. godine (Miodrag Draškić/Reuters)

Bugarska će pojačati svoju vojnu prisutnost na Kosovu gdje će poslati kontingent od 100 vojnika koji će se pridružiti snagama NATO-a (KFOR) u toj zemlji.

Tako će u četvrtak u Yambolu biti održana ceremonija ispraćaja vojnog kontingenta od oko 100 vojnika, koji će obnašati dužnosti za Stabilizacijske snage NATO-a na Kosovu (KFOR).

Optužnica na čekanju

Na Kosovu je trenutno više od 4.700 vojnika iz 28 zemalja svijeta, a u okviru NATO-ove mirovne misije KFOR. Više od polovine snaga je iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske i Turske, podsjećaju Reporteri, prenosi Fena.

NATO je pojačao svoju prisutnost na Kosovu nakon sukoba na sjeveru te zemlje kada je krajem septembra paravojna grupa Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska, a tokom kojeg je stradao kosovski policajac te tri Srbina.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, jedan od vođa stranke kosovskih Srba i sestrinske stranke SNS-a, koju podržava službeni Beograd, ali uprkos pritiscima Brisela i Washingtona, optužnica protiv Radoičića još nije podignuta.

Izvor: Agencije