Crna Gora želi postati punopravna članica EU-a do 2028.

Iz Kabineta šefa crnogorske države saopćeno je kako je na sastanku istaknut značaj podrške OSCE-a na putu demokratskog sazrijevanja.

Milanović: Rezultati koje je naša država postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija su vidni (REUTERS/ Johanna Geron)

Crna Gora, kao dugogodišnji lider u evropskim integracijama, želi okončati proces i postati punopravna članica Evropske unije do 2028. godine, poručio je danas predsjednik te balkanske države Jakov Milatović na sastanku s ambasadorima Kvinte pri OSCE-u, prenosi agencija Tanjug.

Milatović je ambasadore upoznao s vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora postane prva naredna članica EU-a, da kao članica Sjevernoatlatnske alijanse (NATO) jača svoj kredibilitet, dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

“Rezultati koje je naša država postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija su vidni, a dobijanje IBAR-a bi bio dodatan impuls ubrzanju našeg evropskog puta”, rekao je crnogorski čelnik.

Sloboda medija

Iz Kabineta šefa crnogorske države saopćeno je kako je na sastanku istaknut značaj podrške OSCE-a na putu demokratskog sazrijevanja posebno kada je riječ o izbornoj reformi i unapređenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

Milatović je, navodi se, iskoristio priliku da ukaže na važnost jačanja slobode medija, kao jednog od temelja svakog demokratskog društva.

“Pozdravljamo demokratski i institucionalni napredak Crne Gore”, saopćili su ambasadori OSCE-a i naveli kako će nastaviti pružati snažnu podršku reformskim procesima u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije