Apelacioni sud potvrdio: Do Kwon će biti izručen Južnoj Koreji

Do Kwonovo izručenje su tražile Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjeri desecima milijardi dolara.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhapšeni su krajem marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim dokumentima pokušali da otputuju privatnim avionom za Dubai (REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je odluku podgoričkog Višeg suda o izručenju Do Kwona, poznatijeg kao “kralja kriptovaluta” Južnoj Koreji.

Do Kwonovo izručenje su tražile Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjeri desecima milijardi dolara.

Viši sud je odluku o izručenju Do Kwona Južnoj Koreji donio 6. marta, prenosi Tanjug.

Kako je saopćeno iz Apelacionog suda, izručenje Do Kwona Južnoj Koreji je dozvoljeno po skraćenom postupku.

Južna Koreja Do Kwona traži  zbog više krivičnih djela, dok je odbijeno izručenje okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Hapšenje u Crnoj Gori

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Veće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redoslijedu prispijeća stigla pre zamolnice SAD-a, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterija, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, donio odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kwona Južnoj Koreji.

Rješenje Apelacionog suda sa potpunijim obrazloženjem biće objavljeno na internet stranici ovog suda.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhapšeni su krajem marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim dokumentima pokušali da otputuju privatnim avionom za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. februara ove godine.

Svjetski mediji pišu da se Do Kwon sumnjiči za prevaru tešku 40 milijardi dolara, nakon prošlogodišnjeg kraha tokena terra i luna.

Izvor: Agencije