U Banjoj Luci zaređen novi biskup don Željko Majić, monsinjor Komarica u penziji

Papa Franjo u decembru 2023. godine prihvatio je odreknuće od pastoralne službe monsinjora Franje Komarice koji je Banjalučku biskupiju vodio još od 1989. godine.

Biskup Majić je naglasio da će za vjernike uložiti sve napore kako bi bili vjerodostojni građani i svoji na svome (FENA)

Novi banjalučki biskup Željko Majić, nakon zaređenja tokom euharistijskog slavlja u banjalučkoj katedrali sv. Bonaventure, rekao je kako dolazi u Biskupiju koja je u prošlom ratu najviše stradala od svih mjesnih crkava i vjerskih zajednica, ne samo u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

“Uočavam kako u ovoj Biskupiji žive dobri vjernici koji imaju pravo na duhovnu skrb i sakramentalnu okrijepu. Nedavno sam rekao, moj projekt bit će blizu svećenicima i narodu. Što je vjernikovo pravo, to je moja dužnost, da se zajedno ohrabrujemo i da idemo naprijed u istini, pravdi i miru, da rastemo u vjeri, da nam unatoč tolikim poteškoćama ne umre nada. Da se, unatoč tolikim ranama srca, umnaža ljubav”, poručio je on.

Biskup Majić je naglasio da će za vjernike uložiti sve napore kako bi bili vjerodostojni građani i svoji na svome.

“Dolazim otvorena srca da se borimo za istinu, zalažemo za pravdu i promičemo mir i dostojanstvo koje nam Bog daje. Svim vjernicima obećavam s milošću Božjom da ćete u meni uvijek imati brata u vjeri i biskupa u služenju”, zaključio je, među ostalim, banjalučki biskup Željko Majić, zahvalivši na kraju biskupu u miru Franji Komarici kojem je poželio dobro zdravlje kako bi nastavio služiti Crkvu molitvom i savjetom.

Papa Franjo u decembru 2023. godine prihvatio je odreknuće od pastoralne službe monsinjora Franje Komarice koji je Banjalučku biskupiju vodio još od 1989. godine ostavši uz svoje vjernike i u najtežim ratnim godinama kada su bili izloženi progonima i kampanji etničkog čišćenja koju su provodile vlasti bosanskih Srba, prenosi Hina.

Novog biskupa Majića biskupija koja osim sjeverozapadnog dijela bh. entiteta Republike Srpske obuhvata i dio Federacije BiH odnosno šireg livanjskog kraja dočekuje s jedva 20 posto od prijeratnih 120 hiljada vjernika. Na širem banjalučkom području do rata je bilo oko 30 hiljada vjernika a prema posljednjim dostupnim podacima iz 2022. godine tek ih je oko 1.500.

Magistrirao u Rimu

Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. marta 1963. godine, filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. juna 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić.

Postdiplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu sv. Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom univerzitetu i magistrirao u junu 1995. godine.

Nakon povratka sa studija obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan je 17. juna 2006. godine.

U toku svoje šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente i studentice u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova, posljednja tri uredio je zajedno s dr. don Božom Golužom, a 2011. objavljena je i njegova knjižica razmišljanja “Oče, oprosti nam!”.

Uz saradnju s oko 30 hercegovačkih svećenika priredio je i “Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere”.

Generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije imenovan je 2012. godine, a od 2019. obavljao je službu direktora Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Izvor: Agencije