Roth: Srbija na čelu sa Vučićem nema šanse da postane dio EU-a

Perspektiva pristupanja EU se ne odnosi samo na Srbiju, već i na sve države Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kazao je predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove Michael Roth.

Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove i predsjednik Srbije su i ranije je imali razmjene kritika, putem medija (REUTERS/Djordje Kojadinovic)

Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove Michael Roth izjavio je u utorak da Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem nema šanse da postane članica Evropske unije.

Roth je na društvenoj mreži X objavio dio Vučićevog govora na komemorativnoj akademiji povodom obilježavanja Dana sjećanja na dešavanja 17. mart 2004. godine na Kosovu, u kome je, obraćajući se Zapadu, rekao “ako hoćete njih i njima da pomažete (Prištini), nećete imati nas”, prenosi Beta.

“Predsjednik Vučić́ je nešto pogrešno razumio. Perspektiva pristupanja EU se ne odnosi samo na Srbiju, već i na sve države Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo. Ne postoji nešto poput ‘Ili Srbija ili Kosovo’. Ali Vučić je u pravu, sa njim na čelu nema šanse da Srbija uđe u EU”, napisao je Roth.

Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za vanjske poslove i predsjednik Srbije su i ranije je imali razmjene kritika, putem medija.

Roth je kritizirao autoritarnu politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je prethodno nazvao srbomrzcem osvrnuvši se na raspravu koju je na Twitteru započeo odgovor premijerke Ane Brnabić na Rothovu ocjenu da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.

Izvor: Agencije