Lajčak: U ponedjeljak nastavak razgovora Srbije i Kosova

Miroslav Lajčak je s pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem, razgovarao o provođenju Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i o drugim pitanjima.

Sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova će morati da se pozabave lideri, napisao je Lajčak (REUTERS/Lisi Niesner)

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je u utorak, poslije sastanka sa pregovaračima te dvije strane u Briselu, objavio da su se dogovorili da razgovor nastave u ponedjeljak, 25. marta.

Lajčak je na platformi X napisao da je s pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem, razgovarao o provođenju Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i o drugim pitanjima, uključujući posljedice odluke Centralne banke Kosova o euru kao jedinom sredstvu za gotovinsko plaćanje na Kosovu čime je dinar eliminiran od 1. februara, prenosi Beta.

“Dogovorili smo se da nastavimo o tim pitanjima sljedećeg ponedjeljka (25. marta), dok će Sporazumom morati da se pozabave lideri (Srbije i Kosova)”, napisao je Lajčak.

Petković je nakon sastanka rekao da je delegacija Srbije insistirala prije svega na formiranju zajednice srpskih opština, a da je drugo glavno pitanje bila odluka Kosova o ukidanju dinara, prenosi Tanjug.

Bislimi je istakao da će do petka Kosovo i Srbija poslati prijedloge za rješavanje pitanja u vezi sa dinarom, kao i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće sedmice.

Izvor: Agencije