Osmani tvrdi da se Kosovo saglasilo sa dijelom američkog prijedloga u vezi dinara, Petković kaže da ‘laže’

Kosovska predsjednica je rekla da bi bilo najbolje da se dogovor postigne na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije u utorak u Briselu.

Kosovo razmatra načine da garantuje da pomoć koja se šalje iz Srbije srpskoj zajednici na Kosovu ne ode u pogrešne ruke, rekla je Osmani (REUTERS/Johanna Geron)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred nastavak dijaloga sa Srbijom u Briselu u utorak izjavila da postoji saglasnost oko dijela američkog prijedloga u vezi sa pitanjem dinara.

Osmani je tokom posjete Opštini Lipljan izjavila da se pitanje dinara treba riješiti što prije, zato što stvara veliki problem Kosovu.

Ona je u izjavi medijima kazala da prema informacijama koje ima, postoji saglasnost za dio prijedloga koji je tokom prošlosedmične posjete Kosovu iznio spacijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

No, kako je kazala, za drugi dio nema saglasnosti.

“Veoma je pozitivno što se međunarodna zajednica, na čelu sa SAD-om, slaže da na Kosovu više neće biti dinara u opticaju i uz njihovu pomoć smo postigli da od sada doznake i finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, bude u eurima, a ne u dinarima. Mislim da se time rješava veliki dio problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti, jer se radilo o primjeni člana 11 Ustava, koji zahtijeva da na Kosovu postoji samo jedna valuta, a to je euro”, rekla je Osmani, prenijela je Anadolija.

Dodala je da Kosovo razmatra načine da garantuje da pomoć koja se šalje iz Srbije srpskoj zajednici na Kosovu ne ode u pogrešne ruke.

Petković: Nije postignut nikakav dogovor

„Drugi dio za koji još nema dogovora, ali se nadam da ćemo do te tačke doći vrlo brzo, jeste kako da osiguramo da svaka finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije ne ode u ruke ljudi koji su zloupotrebljavali, koji su korumpirani i koji su novac uzimali možda u ime građana, ali su ga koristili za korupciju i organizovani kriminal“, rekla je ona.

Kosovska predsjednica je ocijenila da bi bilo najbolje da se dogovor postigne na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije u utorak u Briselu, kako bi građani prevazišli neke od izazova sa kojima se suočavaju.

Dodala je da Kosovo ima mnogo većih problema, prije svega sigurnosnih, zbog čega mora sarađivati sa saveznicima, uključujući i glavnog saveznika SAD.

Na poziv specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka, u utorak bi se u Briselu trebao održati sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, a glavna tema bi bila Uredba Centralne banke Kosova o euru kao jedinoj valuti, koja isključuje srbijanski dinar iz platnog prometa na Kosovu.

No, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da “nikakav dogovor o dinaru nije postignut”, reagujući na tvrdnju Vjose Osmani da postoji saglasnost o, kako je navela, delu američkog predloga u vezi sa upotrebom dinara na Kosovu i Metohiji. Tvrdi da Osmani ‘laže’.

“Nikakav dogovor o dinaru nije postignut, a oni koji su silni i moćni, jedino što rade jeste da srpskom narodu na KiM nameću rešenja”, naveo je Petković na društvenoj mreži X, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije