Kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije na crnoj listi SAD-a

Američki State Department stavio je Stevčeta Jakimovskog na “crnu listu”  zbog “umiješanosti u značajnu korupciju” i zabranio mu ulazak u SAD.

Stevče Jakimovski (prvi s lijeva) stavljen je na crnu listu SAD-a i zabranjen mu je ulazak u zemlju (EPA/GEORGI LICOVSKI)

Kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije, gradonačelnik skopske opštine Karpoš, Stevče Jakimovski izjavio je da je iznenađen jer je stavljen na “crnu listu” SAD-a i ocijenio da je to direktno miješanje u izborni proces, prenosi Beta.

“Kako drugačije da shvatimo ovaj akt nasilja, osim kao direktno miješanje u izborni proces u Republici Makedoniji, što je kažnjivo, što je krivično djelo i što je miješanje stranih obavještajnih službi u izbor predsdjednika Republike Makedonije”, rekao je Jakimovski na vanrednoj konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Karpoša i lider partije Grom najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca i tražiti da se utvrdi ko je od makedonskih saradnika “napravio tu nečasnu stvar, kada je vidio da će se on plasirati u drugi krug predsjedničkih izbora”.

Američki State Department danas je stavio Jakimovskog na “crnu listu”  zbog “umiješanosti u značajnu korupciju” i zabranio mu ulazak u SAD.

On se tu našao zajedno sa bivšom specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom.

Kako se navodi u saopštenju State Deplarmenta, Jakimovski i Janeva su označeni za “umiješanost u značajnu korupciju” i “njihovi postupci su podrivali vladavinu prava i vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procedure”.

Umiješanost u korupciju

Janeva je stavljena na “crnu listu” jer je tokom mandata u bivšem Specijalnom javnom tužilaštvu “učestvovala u koruptivnim radnjama, kao i zbog zloupotrebe političkog utjecaja i moći u ličnu korist”.

Prema State Departmentu, za Janevu postoje pouzdane informacije da je tražila i primila mito da bi utjecala na rad tužilaštva koje je bilo pod njenom nadležnošću.

Jakimovskom i Janevoj je, kao i članovima njihovih porodica, zabranjen ulazak u SAD.

Američka ambasadorica u Skoplju Anđela Ageler je na Facebooku napisala da stavljanje na “crnu listu” Jakimovskog i Janeve “nikog ne treba da iznenađuje” i “narod Sjeverne Makedonije zaslužuje pravdu i odgovornost svojih institucija da zaustave talas kriminalnog ponašanja i zaustave rak korupcije”.

Američki State Department je zajedno sa Janevom i Jakimovskim, za “umiješanost u u značajnu korupciju” danas označio i bivšeg gradonačelnika kosovskog mjesta Kačanik Džabira Žarkua.

Na crnoj listi u SAD-u zbog korupcije u Sjevernoj Makedoniji ranije su se našli bivši premijer Nikola Gruevski, bivši šef državne bezbjednosti i biznismen Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev i njegova majka Ratka, bivši vicepremijer za ekonomska pitanja, biznismen Kočo Anđušev i gradonačelnik Struge Ramiz Merko (DUI).

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće održan u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije