Čović najavio neradni dan u BiH za vrijeme izbora u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-a BiH govorio u Zagrebu na 20. Općem saboru Hrvatske demokratske zajednice, komentirao najavljene izbore za Hrvatski sabor.

Čović: Hrvati Bosne i Hercegovine nisu dijaspora (Denis Kapetanovic/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović rekao je kako na dan održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini.

Gotovo 2000 članova okupilo se na Općem saboru HDZ-a u Zagrebu, sestrinske stranke HDZ-a BiH, mjesec uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

HDZ predstavlja smjernice izbornog programa, a čelni ljudi stranke osvrnuli su se i na najavu predsjednika države Zorana Milanovića da će se kandidovati na izborima na listi SDP-a.

Milanović planira da bude nosilac liste u prvoj izbornoj jedinici, gdje HDZ-ovu listu predvodi premijer Andrej Plenković.

Čović je rekao kako politički protivnici organiziranjem izbora u radni dan žele stvoriti ambijent “da dijaspora ne izađe i ne glasa za naše predstavnike”, ali da se to neće desiti.

Izbori za hrvatski parlament s 151 mjestom održat će se u srijedu, 17. aprila.

„Da ne bi o tome pretjerano raspravljali, Hrvati Bosne i Hercegovine nisu dijaspora, oni su jednakopravan konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović, prema YouTube kanalu HDZ-a.

“Poruka za sve one koji su razmišljali da se možda tog 16. i 17. u Bosni i Hercegovini neće moći organizirati aktivnosti izbora – jer su dominantno dosad organizirani kroz školske institucije – odgovor i vama i svima onima koji slušaju, a i njima, bit će za nas kao i za vas neradni dan”, rekao je Čović, misleći na dijelove Bosne i Hercegovine u kojima su većina Hrvati i gdje su na vlasti predstavnici HDZ-a BiH. 

“Samo će to kod nas biti svetkovina”, rekao je Čović i dobio velike ovacije HDZ-ovaca u Zagrebu.

Milanović najavom kandidature iznenadio Hrvatsku

Od subote, 16. marta političke stranke, nezavisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će u Hrvatskoj biti održani u srijedu, 17. aprila, a u inostranstvu 16. i 17. aprila.

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u ‘dijaspori’, gdje biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Veliku buru proteklih dana izazvala je Milanovićeva najava da će biti kandidat na predstojećim izborima te da želi poziciju premijera.

Milanović je, kao ga opisuje Reuters, socijaldemokrat i populist kojem predsjednički mandat istječe u februaru 2025. i bio je u sukobima s aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Milanović ostavku s funkcije predsjednika države namjerava dati nakon parlamentarnih izbora, dok dio ustavnih stručnjaka smatra da bi kao kandidat na izborima to trebao učiniti odmah.

Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije