Sjednica Glavnog odbora SDP-a, Milanović dočekan aplauzom

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je da će biti SDP-ov kandidat za premijera na izborima sljedećeg mjeseca, što je potaklo val polemika u zemlji.

Glavna opoziciona stranka u Hrvatskoj SDP održala je sjednicu Glavnog odbora na koju je stigao i predsjednik republike Zoran Milanović, koji je jučer najavio da će biti njihov kandidat za premijera i nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici.

Milanović ostavku s funkcije predsjednika države namjerava dati nakon parlamentarnih izbora, dok dio ustavnih stručnjaka smatra da bi kao kandidat na izborima to trebao učiniti odmah.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da će se o novonastaloj situaciji Ustavni sud očitovati.

Milanović je pred SDP-ovcima rekao da ga je na kandidiranje na parlamentarnim izborima zakazani 17. aprila natjerao izbor kontroverznog suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

“Počeo sam u dobroj vjeri i s dobrim namjerama i na prvim izborima 2020. godine držao sam se više nego neutralno, prvi sam predsjednik koji uopće nije izašao na te izbore i dao svoj glas, jer sam time pokušao naglasiti svoju neovisnost i distanciranost od dnevnopolitičkog života”, rekao je Milanović.

“To sam učinio i na izborima za gradonačelnika godinu dana kasnije, međutim, okolnosti su se promijenile, ovo o čemu danas odlučujete i o čemu odlučuju hrvatski ljudi nije bilo moguće u mojoj glavi i mom srcu prije dva mjeseca”.

SDP-ov čelnik Grbin poručio je kako su ovo najvažniji izbori od 2000. godine „jer su se oni koji su zadnjih godina mrcvarili sve institucije, Ustav, zakone, poslovnike, sve što su mogli, jučer odjednom probudili i počeli zaklinjati u Ustav, a u osam godina građanima nisu ponudili ništa.

„Nisu sposobni, navikli su da žive u korupciji i misle da sve nas mogu potkupiti, a mi im poručujemo – ne možete“, rekao je Grbin kritizirajuću politiku vladajućeg HDZ-a.

‘Neočekivan potez’

Hrvatski predsjednik Milanović objavio je u petak da će se kandidirati za utjecajnu funkciju premijera, što je odluka koju je Reuters opisao kao “neočekivanom”.

Milanović će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Grbin izvijestili na konferenciji za medije, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Izbori za parlament s 151 mjestom održat će se 17. aprila.

Milanović je, kao ga opisuje Reuters, socijaldemokrat i populist kojem predsjednički mandat istječe u februaru 2025. i bio je u sukobima s aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Milanović i Plenković često su se prepirali oko javnih i ekonomskih politika, popunjavanja upražnjenih mjesta i načina borbe protiv pandemije COVID-a 19. Često su se vrijeđali i odbijali susrete.

Izvor: Al Jazeera i agencije