Sjeverna Makedonija kupuje vojne helikoptere Leonardo

Prvi helikopter stići će u Sjevernu Makedoniju u drugoj polovini 2026. godine, a sve isporuke će biti završene do 2028. godine.

Helikopter AgustaWestland AW149 na izložbi vojne opreme u Poljskoj (EPA/MICHAL WALCZAK)

Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije objavilo je danas da će za potrebe makedonske armije biti nabavljeno osam helikoptera italijanskog proizvođača Leonardo helikopteri za 230 miliona eura, prenosi Beta.

Kako je rečeno na brifingu za novinare, helikopteri će biti plaćeni sukcesivno u četiri rate, a prva rata biće isplaćena ove godine i iznosiće 16 posto ukupne vrijednosti kupovine.

Kako je rekla ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, izbor helikoptera je napravljen u skladu sa dugoročnim planom razvoja odbrambenih sposobnosti 2023-2032 i planovima Armije Sjeverne Makedonije za obnovu zrakoplovne komponente.

Prvi helikopter, kako je prenijela agencija MIA, stići će u Sjevernu Makedoniju u drugoj polovini 2026. godine, a sve isporuke će biti završene do 2028. godine.

Pristigle četiri ponude

Ugovor o nabavci helikoptera bit će zaključen sutra, a u ime vlada dvije zemlje potpisaće ga ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska i ambasador Italije, a do kraja mjeseca biće potpisan ugovor sa kompanijom Leonardo helikopteri.

Petrovska je naglasila da paket nabavke uključuje obuku pilota i tehničkog osoblja, kao i dostupnost simulatora za obuku, kao i da će biti osiguran i hangar za smještaj novih helikoptera.

Na konkurs za izbor kompanija od kojih će biti kupljene letjelice pristigle su četiri ponude – Leonardo helikoptera, njemačko-francuskog konzorcijuma, kompanije iz SAD-a i Kanade.

Petrovska je u januaru u jednoj emisiji objelodanila da je ponuda italijanske kompanije Leonardo helikopteri izabrana kao najpovoljnija za nabavku osam višenamjenskih helikoptera za makedonsku armiju.

Jačanje NATO članica

Italija zauzima šesto mjesto na svjetskoj listi izvoznika vojne opreme i oružja.

Saglasno toj ponudi bit će, kako je tada rekla, nabavljena dva tipa helikoptera AgustaWestland AW149 i AgustaWestland AW169, od kojih veći model može da ponese 14 putnika sa opremom, a drugi manji, do osam putnika sa opremom.

Modernizacija makedonske vojske dolazi nakon što je Hrvatska dan ranije također objavila da nabavlja osam helikoptera tipa UH-60M Black Hawk, a početkom mjeseca Albanija ponovo otvorila obnovljenu zračnu bazu iz sovjetskog doba koja će služiti za avione NATO-a, u vremenu sve veće prijetnje od Rusije.

Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Albanija također su članica NATO-a.

Izvor: Agencije