Pod novim američkim sankcijama cijeli vrh RS-a

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanim sa SAD-om zabranjeno je da s njima posluju.

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanim sa SAD-om zabranjeno je da s njima posluju (Reuters/Dado Ruvic)

Američka vlada uvela je sankcije za još troje bliskih saradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, potvrđeno je iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država pa je tako sada pod američkim sankcijama cijeli politički vrh bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Na popis osoba pod američkim sankcijama dospjeli su generalna tajnica ureda predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, predsjednica Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić te Branislav Okuka, koji je opisan kao neformalni Dodikov saradnik i jedan od glavnih organizatora protestnih okupljanja po Republici Srpskoj kojima se promovira separatistička politika, prenosi Hina.

Izrečena im je mjera zabrane ulaska u SAD i zamrzavanja imovine, a svim fizičkim i pravnim osobama povezanim sa SAD-om zabranjeno je da s njima posluju.

Kažnjeni su jer su direktno učestvovali u obilježavanju 9. januara kao dana RS-a kršeći tako presude Ustavnog suda BiH kojima je taj praznik označen neustavnim.

Podrivanje Dejtonskog sporazuma

“Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine kao dvije ključne institucije koje su najvažnije za mir i stabilnost u regiji”, izjavio je podtajnik Ministarstva finansija SAD-a zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove Brian Nelson.

Najavio je kako će SAD “nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog osobnih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine”.

Pod američkim sankcijama sada je cijeli politički vrh RS-a predvođen Dodikom, a zabrana putovanja u SAD i zamrzavanje imovine kazne su koje su izrečene i članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru RS-a i predsjedniku entitetskog parlamenta, većem broju ministara u vladi RS-a, kao i nekim zastupnicima u entitetskom i državnom parlamentu.

Američku politiku sankcija dužnosnicima iz reda bosanskih Srba prati i Velika Britanija, dok se Njemačka odlučila na obustavu finansiranja projekata u RS-u.

Izvor: Agencije