Nove američke sankcije zvaničnicima iz RS-a zbog proslave 9. januara

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je nove sankcije zvaničnicima iz RS-a zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije zvaničnicima iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) na listu sankcionisanih lica uvrstio tri osobe koje su doprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja ‘Dana Republike Srpske’, devetog januara 2024. godine, što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem. Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika”, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kako se u saopćenju navodi, na listu sankcija stavljen je Branislav Okuka koji se povezuje za učešće u planiranju i provođenju obilježavanja dana RS-a, Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a zbog jednakog učešća u planiranju spomenutog događaja, kao i Srebrenka Golić, političarka iz SNSD-a i predsjednica Vijeća naroda RS-a, a koja je prethodno usvojila raspored za održavanje proslave 9. januara.

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu, dodaje se.

“Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine”, rekao je Brian E. Nelson, podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove.

‘Direktan propust’

Vlada Republike Srpske je osmog, devetog i desetog januara 2024. godine organizovala proslave dana RS kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika devetog januara neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije, podsjećaju iz ambasade.

Visoki predstavnik ranije je da obilježavanje 9. januara kao dana RS-a predstavlja “jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH”. Naglasio je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

“Dodik je imenovao i lično zahtijevao od organizacionog odbora da planira obilježavanje Dana RS-a 2024. u RS-u. Tri lica koja je OFAC danas uvrstio na listu sankcionisanih lica bila su članovi tog organizacionog odbora za obilježavanje Dana RS i učestvovala su na sastanku 27. novembra 2023. o kojem je javnost uveliko obavještavana, a kojim su pokrenute aktivnosti odbora i odobren plan manifestacija. Pomaganjem u obilježavanju Dana RS, ova lica su svjesno djelovala u suprotnosti sa zaključcima Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i pokazala otvoreni prezir prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, dodaje se.

Nastavljeno uvođenje sankcija

Današnje aktivnosti nastavak su sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule kao odgovor na prethodne incidente kada su određeni pojedinci provodili aktivnosti kojima je podrivana regionalna stabilnost. Ove aktivnosti dio su širih nastojanja Vlade Sjedinjenih Američkih Država da promovira mir, stabilnost i funkcionalnu demokratsku provedbu vlasti u regionu Zapadnog Balkana, navodi se.

Sjedinjene Američke Države uvrstile su Dodika na listu sankcionisanih lica 5. januara 2022. godine.

Prije toga su uvrstile Dodika na listu sankcionisanih lica 17. jula 2017. godine u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao ili predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: Agencije