Von der Leyen: Preporučit ćemo otvaranje pregovora s BiH

Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Evropskoj uniji, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Evropskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika, prenosi Hina.

Popodne će se održati sjednica Evropske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupiti na samitu 21. i 22. marta.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”, rekla je von der Leyen.

Novi pristup prema Zapadnom Balkanu

Također je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u domaće krivične evidencije. Također je istaknula i novi upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno postao operativan.

“Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše porodice. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna – budućnost BiH je u Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je rekla da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Komisije.

Izvor: Agencije