Varhelyi: Bosna i Hercegovina je dio evropske porodice

O preporuci Evropske komisije odlučivat će Vijeće za opće poslove sljedeći utorak, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova država članica.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo 15. februara 2016. godine, a status zemlje kandidata dobila je 15. decembra 2022. godine (TT News Agency/Pontus Lundahl via REUTERS)

Bosna i Hercegovina dio je evropske porodice, rekao je komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi nakon što je Evropska komisija preporučila Evropskom vijeću da otvori pristupne pregovore s BiH, javlja Fena.

“Danas predlažemo otvaranje pregovora o pristupanju Evropske unije s BiH. Otkako je BiH dobila status kandidata u decembru 2022. godine, strateški cilj evropskih integracija neumorno napreduje, dajući vrlo pozitivne rezultate. BiH je dio EU porodice”, napisao je Varhelyi na platformi X.

Podsjećamo, o preporuci Evropske komisije odlučivat će Vijeće za opće poslove sljedeći utorak, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupiti na samitu 21. i 22. marta.

BiH ima status kandidata

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo 15. februara 2016. godine, a status zemlje kandidata dobila je 15. decembra 2022. godine.

Ova zemlja je među šest zemalja u regiji, uz Albaniju, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, koje su u različitim fazama procesa članstva u EU.

Ukoliko lideri EU-a odluče otvoriti pregovore s BiH, Kosovo ostaje jedina zemlja u regiji koja nema status zemlje kandidata, iako je podnijela zahtjev.

Izvor: Agencije