Američki obavještajci: Povećan rizik od međuetničkog nasilja na Z. Balkanu

Potezi Milorada Dodika mogli bi potaknuti Bošnjake da osnaže vlastite kapacitete; u eventualnom sukobu mirovne misije mogle bi biti nadvladane.

Zapadni Balkan vjerovatno je suočiti sa povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine, stoji u procjeni Obavještajne zajednice SAD-a [Laura Hasani/Reuters]

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD-a o prijetnjama u svijetu, koju je objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD-a (ODNI), piše da će se “Zapadni Balkan vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

Kako je javio Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić, u američkom izvještaju stoji da će “nacionalistički čelnici vjerovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera”, koji bi, kako se navodi, mogli pokušali iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj i spriječe sve veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

U kratkom osvrtu na Zapadni Balkan se još podsjeća da su “sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine doveli do smrti i povreda, uključujući povređivanje pripadnika mirovnih snaga NATO-a”.

Dodikove prijetnje

Osim toga, kaže se da lider bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu u Bosni u Hercegovini i osigurao de facto otcjepljenje za Republiku Srpsku.

“Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete kako bi zaštitili svoje interese što bi eventualno moglo dovesti do nasilnih sukoba u kojima bi mogle biti nadvladane mirovne misije”, rečeno je.

Izvor: Al Jazeera