Od 1. jula u Crnoj Gori zabrana uvoza vozila starijih od 15 godina

Od 1. jula ove godine minimalan standard za uvoz postat će ‘Euro 5’, kojem pripadaju vozila proizvedena od 2009. do 2013. godine.

Crna Gora trenutno ima ograničenja da uvozni novi automobili moraju ispunjavati 'Euro 6', a polovni 'Euro 4' standard (Al Jazeera)

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) Crne Gore krajem marta usvojit će izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište, a kojim će u ovoj zemlji biti zabranjeno uvoziti vozila starija od 15 godina.

Primjena ove mjere počet će od 1. jula ove godine i bit će zabranjen uvoz “Euro 4” vozila, a minimalan standard za uvoz postat će “Euro 5”, kojem pripadaju vozila proizvedena od 2009. do 2013. godine, pišu Vijesti a prenosi Fena.

Crna Gora trenutno ima ograničenja po kojima uvozni novi automobili moraju ispunjavati “Euro 6”, a polovni “Euro 4” standard.

Iz ministarstva su naglasili da je cilj ove mjere obnavljanje voznog parka, te da se uvozno ograničenje ne odnosi na postojeća starija vozila na domaćim cestama, pa ona mogu prometovati dok god prolaze proces registracije.

Istakli su da je analiza koju su radili sa Mašinskim fakultetom pokazala da je prosječna starost vozila u Crnoj Gori oko 16 godina.

U Crnoj Gori više od 240.000 putničkih automobila

Iz ministarstva navode da su do 2020. veliki dio uvoza činila vozila stara od 12 do 15 godina, i to do 60 posto. Ističu da se to u posljednje tri godine promijenilo, pa se sada bilježi pad uvoza “Euro 4” vozila na 35 posto, pri čemu se ta razlika prenijela u korist vozila standarda “Euro 6”.

Tokom prošle godine registrovano je 242.590 putničkih automobila.

Oko 9,5 posto ukupnog broja registrovanih putničkih vozila, koja su registrovana prošle godine, proizvedeno je tokom 1990-ih godina. Njih je 22.850, što znači da je svako deseto putničko vozilo proizvedeno u prošlom stoljeću.

“Eko-fond” je tokom prošle godine građanima, privrednicima i javnom sektoru za električna i hibridna vozila plasirao subvencije u iznosu od 253.500 eura.

Tokom prošle godine imali su ukupno četiri javna konkursa ili programa, kroz koje je ukupno bilo dostupno 400.000 eura. Pojasnili su da kroz te programe korisnici za električna vozila mogu dobiti 7.500 eura, dok je iznos za hibridna vozila 4.000 eura.

Izvor: Agencije