Evropski parlament usvojio rezoluciju o situaciji u Srbiji nakon izbora

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji.

(Reuters)

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su danas ubjedljivom većinom Rezoluciju o situaciji u Srbiji nakon decembarskih izbora.

Za usvajanje Rezolicije glasao je 461 zastupnik Evropskog parlamenta, protiv su bila 53, a uzdržana 43, prenosi agencija Beta.

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Evropski parlament ovom Rezolucijom poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primjene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umiješane u izbornu prevaru.

Slanje ekspertske misije u Srbiju

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izvještaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće Evropskog parlamenta.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procijenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduvjeti za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, zbog obnove povjerenja građana u institucije i zbog procjene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

Evropski parlament u Rezoluciji ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primjenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

Izvor: Agencije