Evropska komisija kritizira Vučića zbog napada na zapadne medije

Vučić je prije dva dana optužio britanski Guardian, kazavši da je to ‘kriminalni list i dno’ te njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung kojeg optužuje da ‘vodi kampanju protiv njega’.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (EPA)

Evropska komisija je indirektno kritizirala napad srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na zapadne medije, dok istovremeno dopušta djelovanje ruskih propagandnih medija.

“Ko god pokušava kvalificirati medije, govori o samom sebi… naročito ako ta osoba pogleda oko sebe i šta se radi uz podršku njegove administracije kada riječ o kvalitetu novinarstva, naprimjer dopuštajući instrumentu ruske propagande i laži da djeluje na području Srbije”, rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano, odgovarajući na upit novinara da komentira Vučićev napad na zapadne medije, prenosi Hina.

Stano je dodao da pritom misli na Russia Today, “ruski propagandni alat koji je zabranjen u Evropskoj uniji zbog subverzivnih aktivnosti u odnosu prema ilegalnom ruskom ratu na Ukrajinu”.

Vučić je prije dva dana na televiziji optužio britanski dnevni list The Guardian, kazavši da je to “kriminalni list i dno” te njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kojeg optužuje da vodi kampanju protiv njega.

‘Nekažnjeno’ ubistvo Ćuruvije

Vučić je rekao kako je FAZ objavio da je on fasciniran onim što je Azerbejdžan napravio u Nagorno-Karabahu i da zato pojačava vojsku.

“Na čemu je to zasnovano? Ni na čemu. Oni svi to rade zajedno ne bi li rušili Srbiju”, rekao je Vučić.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Ana Pisonero izrazila je žaljenje zbog toga što je ubistvo srbijanskog novinara Slavka Ćuruvije ostalo nekažnjeno.

“Duboko žalimo što ubistvo tog novinara ostaje nekažnjeno nakon 24 godine i pozivamo odgovorne institucije da okončaju s nekažnjivošću u ovom slučaju i osiguraju da počinitelji odgovaraju”, rekla je Pisonero.

Žalbeni sud u Beogradu je prije nekoliko dana oslobodio osobe koje su prvostupanjskom presudom osuđene za ubistvo Slavka Ćuruvije, koji je ubijen je u aprilu 1999. godine. Ubijen je u blizini zgrade u kojoj je živio kada su nepoznate osobe ispalile 18 metaka na njega.

Izvor: Agencije