Eichhorst: Tri zakona i pregovori s FRONTEX-om glavne zadaće BiH

Govoreći o prioritetima koje BiH treba ispuniti do marta, Eichhorst je rekla da iz EU-a žele vidjeti napredak na ispunjavanju nekoliko ključnih uslova.

Angelina Eichhorst izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće koje treba obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s Evropskom unijom (Anadolija)

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće koje mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s Evropskom unijom, a to uključuje usvajanje najmanje tri zakona do marta, kao i početak pregovora s FRONTEX-om, javlja Anadolija.

Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će početi pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst je iskoristila sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom na to da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine.

Eichhorst je nakon današnjeg sastanka s političkim direktorima zemalja zapadnog Balkana i EU-a kazala da su s partnerima razmatrali važne teme u cilju produbljivanja i jačanja međusobnog dijaloga i usklađivanja u kontekstu zajedničke vanjske politike Evropske unije i odbrane.

“Bila je kratka posjeta, ali veoma produktivna. Jučer sam se sastala s članovima Predsjedništva BiH. U razgovorima smo razmatrali koji su to naredni koraci koji se moraju poduzeti u ovom značajnom zamahu koji je itekako prisutan. Ovo je prilika koja zahtijeva da se mobilišu i aktiviraju sve snage i svi budu angažovani na ispunjavanju zadaća doslovno 24 sata dnevno”, rekla je Eichhorst.

Govoreći o prioritetima koje BiH treba ispuniti do marta, Eichhorst je rekla da iz EU-a žele vidjeti napredak na ispunjavanju nekoliko ključnih uslova.

Prisustvo snaga EUFOR-a

“Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za BiH. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći u ovom trenutku, niti mi je poznato. Znamo koje su zadaće. To je prije svega početak pregovora s FRONTEX-om, usvajanje zakonodavstva, tu posebno ističemo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Ja to zovem jedan plus tri uslova. Spomenula sam izbore, potrebno je obaviti pripreme kako bi imali adekvatan izborni proces. Bila sam direktni učesnik pregovora o izbornom zakonu u Neumu. Svi vrlo dobro znaju šta se treba uraditi u smislu unapređenja izbornog procesa”, rekla je Eichhorst.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u BiH, Eichhorst je rekla da je ova zemlja u dobroj poziciji, zahvaljujući prisustvu snaga EUFOR-a kroz operaciju Althea.

“Zahvaljujući njihovoj pozicioniranosti imaju mogućnsot za izradu dobrih sigurnosnih procjena. EU se oslanja na procjene EUFOR-a i naših pojedinačnih zemalja članica. Prošle sedmice imali ste posjetu NAC-a i ne pokušavam minimizirati bilo kakvu prijetnju koja je prisutna. Takve prijetnje su, nažalost, glasnije i prisutnije u javnosti i medijskom prostoru od onih koji žele da ispunjavaju potrebne zadatke. Kada je riječ o riziku, naša procjena je da je BiH sigurno okruženje i nadam se da će tako i ostati”, rekla je Eichhorst.

Ona je, u ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enriquea More, dopredsjedavala desetim sastankom šest političkih direktora zemalja zapadnog Balkana i EU-a, čiji je domaćin Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Taj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Harmonizovati stavove sa EU-om

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić izjavio je nakon sastanka da, kada je riječ o mnogim temama, žele isharmonizirati stavove s Evropskom unijom.

“To su teme koje su za nas važne, a to je usklađivanje s vanjskom, sigurnosnom i odbrambenom politikom EU-a. Zajedno smo razmatrali i pozicije zemalja jugoistoka Evrope i EU-a spram trećih. Poseban fokus je bio na nastavku ruske agresije na Ukrajinu i kakav je uticaj te činjenice na zemlje regiona i Evropu”, kazao je Brkić, dodavši da su razgovarali i o ulozi Kine u regionu te situaciji na Bliskom Istoku, s fokusom na odnose Izraela i Palestine.

Istakao je da je pozitivno ocijenjeno “stoprocentno svrastavanje BiH uz vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a”.

Eichhorst se sastala i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, a za danas je najavljen sastanak s komandantom EUFOR-a general-majorom Laszlom Sticzom.

Izvor: Agencije