Schmidt u Rimu: Hitno provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora u BiH

Visoki predstavnik je naveo da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu.

Potrebno je u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora, rekao je Schmidt (Reuters)

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt učestvovao je na sastanku “Grupe prijatelja Zapadnog Balkana” u Rimu na kojoj se razgovaralo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona.

Teme sastanka, kojem su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, bile su ekonomske perspektive i evropske integracije regiona.

Schmidt se, također, sastao s Alexanderom Schallenbergom, ministrom vanjskih poslova Austrije, Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Janom Marianom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike, te je s njima razgovarao o političkoj situaciji u BiH i regionu Zapadnog Balkana.

“Visoki predstavnik je naveo da će otvaranje pristupnih pregovora biti jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu. Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem je hitni prioritet za organe vlasti u BiH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanja integriteta izbora kako bi se osigurala uspješna organizacija lokalnih izbora zakazanih za oktobar ove godine”, naveli su iz Ureda visokog predstavnika (OHR), prenosi Anadolija.

‘Institucije moraju djelovati efikasno’

“Dalje, visoki predstavnik je naglasio kako institucije BiH moraju djelovati efikasno i u punom kapacitetu kako bi rješavale i druge prioritete da bi BiH na proljeće mogla zvanično početi pregovore o članstvu u EU.”

Inicijativu “Prijatelji Zapadnog Balkana” su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU-u i integracija regiona.

Schmidt je, kako se navodi, izrazio zahvalnost na produktivnim razgovorima tokom sastanka kao i na jačanju regionalnog opredjeljenja za pozitivne političke procese i ostvarivanje zajedničkih ciljeva država Zapadnog Balkana na njihovom putu ka integraciji u EU.

Izvor: Agencije